Historisk arkiv

EU: Europastrategi for matområdet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

EU: Landbruks- og matdepartementet, Fiskeri- og kystdepartementet og Helse- og omsorgsdepartementet har utarbeidet en felles Europastrategi for matområdet. 15 saker er pekt ut som viktige.

EU: Landbruks- og matdepartementet,  Fiskeri- og kystdepartementet og Helse- og omsorgsdepartementet har utarbeidet en felles Europastrategi for matområdet. 15 saker er pekt ut som viktige.

Formålet med Europastrategien er å konsentrere innsatsen om de sakene som er spesielt viktige for norske interesser og verdier innen matområdet. For disse sakene settes det opp mål for arbeidet og strategier for hvordan nå målene best.

Som en oppfølging av stortingsmeldingen har matdepartementene utarbeidet en felles Europastrategi for matområdet, hvor det er utpekt 15 viktige saker innen matområdet.

I St.meld. nr. 23 (2005-2006) om gjennomføringen av europapolitikken som ble lagt fram i juni 2006, heter det at Regjeringen skal arbeide for en aktiv, tydelig og åpen europapolitikk som mer offensivt ivaretar norske interesser overfor EU. EU/EØS-arbeidet skal omorganiseres og systematiseres. Regjeringen skal gjøre politiske prioriteringer og fokusere mer på den tidlige fasen.

Det er samtidig viktig å fremheve at en lang rekke løpende saker av mer teknisk karakter også krever oppfølging og ressurser i det daglige arbeidet i matforvaltningen. Dette arbeidet er viktig for å overholde forpliktelsene i EØS-avtalen, samtidig som det bidrar til å fange opp nye initiativer og potensielt politisk viktige saker på et tidlig stadium. Selv om disse sakene ikke er omtalt i Europastrategien, så vil matforvaltningen følge med på disse løpende sakene.

Europastrategien inneholder også en omtale av allerede vedtatte rettsakter som er i prosess for innlemming i EØS-avtalen og som skal gjennomføres i norsk regelverk. 

Det tas sikte på å revidere Europastrategien to ganger i året for å sikre at den er aktuell og oppdatert.

EU: Landbruks- og matdepartementet,  Fiskeri- og kystdepartementet og Helse- og omsorgsdepartementet har utarbeidet en felles Europastrategi for matområdet. 15 saker er pekt ut som viktige.