Historisk arkiv

GMO: Vitenskapelig rapport om GMO

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Mat: Mattilsynet har på oppdrag av Landbruks- og matdepartementet laget en rapport om sameksistens mellom dyrking av genmodifiserte vekster og konvensjonelt/økologisk landbruk

GMO: Mattilsynet har på oppdrag av Landbruks- og matdepartementet laget en rapport om sameksistens mellom dyrking av genmodifiserte vekster og konvensjonelt/økologisk landbruk. I rapporten går det fram  at det er stor usikkerhet knyttet til spredningspotensialet for GMO i visse arter/vekstgrupper.

Landbruks- og matdepartementet ba Mattilsynet i 2004 om å utarbeide regelverk for å hindre uønsket spredning av GMO. Mattilsynet fikk utarbeidet en vitenskapelig rapport om hvilke tiltak som var aktuelle for norske forhold. Vitenskapskomiteen har nå vurdert rapporten og sannsynligheten for spredning av GMO fra ulike genmodifiserte planter basert på virkemidlene i rapporten.

Null-grense
Landbruks- og matdepartementet vil ha nullgrense for innblanding av GMO i såvarer. Produsenter og forbrukere skal ha mulighet til å velge GMO-fritt. Departementet fikk utført en MMI-undersøkelse i 2006 som viser at et flertall av forbrukerne ikke ønsker mat som er produsert ved hjelp av GMO. Både norske bønder og norsk næringsmiddelindustri har signalisert at de ønsker GMO-frie produkter. 

Uønsket innblanding av genmodifiserte produkter kommer ofte av at det ikke er gode nok tiltak som skal hindre utilsiktet innblanding. Selv om vi i dag ikke dyrker GMO, er vi avhengige av å importere både fôr og såfrø. For Norge er det derfor viktig å få på plass internasjonalt forpliktende regler for å hindre uønsket spredning av GMO.

De fleste land som produserer genmodifiserte planter i dag, mangler regler som skal hindre sammenblanding, såkalte sameksistensregler.  Regjeringen ønsker å legge press på våre handelspartnere for å  utvikle slike regler. slik at vi kan fortsette å importere GMO-fri mat, fôr og såvarer som etterspørres fra bønder, næringsmiddelindustri og forbrukere. 

Regelverk
En strategi fra Norsk side er å utvikle nasjonale regler som kan være modell for våre handelspartnere som dyrker GMO. Mattilsynet fikk derfor i oppdrag å utarbeide utkast til regelverk som skal hindre utilsiktet innblanding av genmodifisert materiale i konvensjonelle og økologiske avlinger. I den sammenheng fikk Mattilsynet laget en vitenskapelig rapport om muligheten for sameksistens for jordbruksvekster som er relevante under norske forhold. Vitenskapskomiteen har nå vurdert rapporten og sannsynligheten for spredning av GMO fra ulike genmodifiserte planter basert på virkemidlene i rapporten.

GMO: Mattilsynet har på oppdrag av Landbruks- og matdepartementet laget en rapport om sameksistens mellom dyrking av genmodifiserte vekster og konvensjonelt/økologisk landbruk.