Historisk arkiv

Jordbruk: Vil temme ville blåbær

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Jordbruk: I dag importeres det meste av vårt forbruk av blåbær. Skal det bli norske blåbær igjen må bæra kultiveres og bærplukkeren monteres på traktoren, mener forskere ved Bioforsk.

Jordbruk: I dag importeres det meste av vårt forbruk av blåbær. Skal det bli norske blåbær igjen må bæra kultiveres og bærplukkeren monteres på traktoren, mener forskere ved Bioforsk.

Utmarksressurser
-Vi ønsker å utvikle metoder som kan utnytte de store utmarksressursene i Norge. Forskning og utvikling på ville bær er et av satsingsområdene for Bioforsk, og utfordringen blir å finne teknikker og driftsformer som passer for norske forhold og norske bær, sier Arnfinn Nes og Rolf Nestby i Bioforsk. Nes mener Norge kan dra stor nytte av erfaringene fra Canada når vi skal finne de beste sortene til kultivering. - I Canada har de dyrka blåbær for salg i over 50 år. De har utviklet ulike teknikker for både dyrking og høsting, og selv med enkle manuelle ”høstevogner” plukker de 150 kilo per time. På traktorhøstere er kapasiteten enda større, sier bærforskerne.

Mangler kunnskap
Norge har kommet langt med å dyrke hageblåbær, men selv om vi kjenner den norske blåbærplanten godt, mangler vi grunnleggende kunnskap om plantefysiologiske forhold, krav til jord, vatn og nøstingstilgang for optimal vekst og avling i utmark.

Jordbruk: Forskere ved bioforsk mener at bæra må kultiveres, og bærplukkeren monteres på traktoren dersom vi vil ha norske blåbær igjen.