Historisk arkiv

Landbruk: Flere kvinner inn i næringa - takk!

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Landbruk: Andelen kvinner i landbruket har økt siden 1970-tallet, men økningen har stagnert de siste årene. Landbruks- og matdepartementet iverksetter nå tiltak for å få løfte arbeidet med likestilling og rekruttering.

Landbruk: Andelen kvinner i landbruket har økt siden 1970-tallet, men økningen har  stagnert de siste årene. Landbruks- og matdepartementet iverksetter nå tiltak for å få løfte arbeidet med likestilling og rekruttering.

- Vi trenger å løfte arbeidet med likestilling og skape reelle like muligheter for menn og kvinner til å eie gårdsbruk og drive næringsvirksomhet med basis i gårdsbruket, sier Terje Riis-Johansen. Han forsikrer at det vil arbeides målrettet med rekruttering, og især av kvinner til næringen.

Økt likestilling
En arbeidsgruppe med representanter fra næringa har utarbeidet en strategi for likestilling i landbrukssektoren. I dag er ca. 13 prosent av personlige brukere kvinner og 25 prosent av landbrukseiendommene eies av kvinner. I dag er det ca. 50.000 bønder og 180 000 landbrukseiendommer her i landet.  I strategien som legges fram har Landbruks- og matdepartementet en målsetning om 40 prosent kvinner på ulike områder i landbrukssektoren.

Tiltak for å øke rekrutteringen 
Ungdom som vokser opp på gårdsbruk reiser i større grad enn tidligere ut av bygda for å studere og arbeide. Nå iverksettes det tiltak for å få ungdommen til å flytte tilbake etter endt utdannelse for å ta over gårdsbruk og drive næringsvirksomhet i eller i tilknytning til landbruket. I årets jordbruksavtale ble det avsatt 2 millioner kroner til et program for rekruttering og likestilling. Norges Bygdeungdomslag har fått ansvaret med å utarbeide et program som skal bidra til å øke rekrutteringen av ungdom til landbruket.

- Bygde-Norge stopper uten jentene, understreker leder i Norges Bygdeungdomslag (NBU), Elin Bjørnstad. Det må satses på å skape arbeidsplasser i bygdene som gjør det mulig og attraktivt for jentene å flytte tilbake til bygda de kommer fra. Her spiller landbruket en viktig rolle! Vi i NBU har kompetanse å bidra med i denne satsinga, og ser fram til å utvikle tiltak som kan styrke likestillinga og rekrutteringa til næringa, sier Bjørnstad.

Kvinner gode på næringsutvikling
I tildelingen fra Innovasjon Norges bygdeutviklingsmidler i 2006 ser vi en sterk økning i kvinneandelen, hvor hele 39 prosent av de fylkesvise BU-midlene går til kvinnetiltak - mot 29 prosent i 2005. For investeringstiltak innen utviklingstiltak/nye næringer er kvinneandelen nå oppe i 55 prosent. Også ved investeringer i tradisjonelt landbruk har kvinneandelen steget med ti prosent siden 2005, og er nå oppe i 30 prosent.

- Disse tallene viser at kvinner representerer et potensial hva næringsutvikling angår, og at flere kvinner inn i næringa kan bidra til økt verdiskaping og sysselsetting, sier Riis-Johansen.

Landbruk: Andelen kvinner i landbruket har økt siden 1970-tallet, men økningen har stagnert de siste årene. Landbruks- og matdepartementet iverksetter nå tiltak for å få løfte arbeidet med likestilling og rekruttering.