Historisk arkiv

Landbruk: Stadig flere kvinner eier jord

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Landbruk: Kvinner eier i dag hver fjerde landbrukseiendom. Tall fra Statistisk Sentralbyrå viser at stadig flere av Norges om lag 180 000 landbrukseiendommer i dag eies av kvinner.

Landbruk: Kvinner eier i dag hver fjerde landbrukseiendom. Tall fra Statistisk Sentralbyrå viser at stadig flere av Norges om lag 180 000 landbrukseiendommer i dag eies av kvinner.

Stadig flere landbrukseiendommer overtas av kvinner
Ifølge tall fra SSB var 38 prosent av alle nye eiere i perioden januar 2005 til januar 2006 kvinner, 62 prosent menn og 0,4 prosent upersonlige eierselskap, mens av de som overdro eiendommene var det 67 prosent menn og 32 prosent kvinner. Kvinner eier ofte mindre bruk enn menn. Størst andel kvinner finner vi på mindre bruk. På bruk under 50 dekar er andelen kvinnelige brukere på ca 18 prosent. På bruk over 500 dekar er det en kvinneandel på ca 7 prosent. Av de rene skogeiendommene eier kvinner 22 prosent, menn 72 prosent og 6 prosent eies av andre eiergrupperinger eller eiendommer uten eieropplysning. Ut i fra aldersstatistikken ser det ut til at kvinner i mindre grad overtar gårdsbruk for å drive jordbruk over tid. 

Tydelig effekt av endring i odelsloven
Man ser en tydelig økning av kvinner som tar over gård på odel blankt aktive brukere av jordbruksavtalen, fra 9 prosent kvinner i 1979 til 22 prosent kvinner i perioden 1995-1999. Det vil si at man nå begynner å se resultatene av endringen i Odelsloven som skjedde i 1974. Endringene går sakte, og man har fremdeles ikke sett full effekt av denne endringen.  

Størst kvinneandel i nord
Det er størst andel kvinnelige gårdseiere i Troms (17 prosent) og i Finnmark (20 prosent), og lavest kvinneandel i Vestfold (11 prosent) og Sør-Trøndelag (11 prosent).  

Størst andel kvinner driver med sau og geit
Kvinner driver i større grad enn menn med husdyrhold. Det er størst andel kvinner blant bønder med sau og geit. Kvinneandelen er lavest blant produsenter som driver med storfe, både for kombinasjonen melk/kjøtt og blant de som bare produserer melk. For de andre driftsformene er andelen kvinner noenlunde lik og ligger på ca. 13 prosent. 

Kvinner utgjør 16 prosent av bøndene som driver økologisk - 3 prosent høyere enn andelen kvinner blant konvensjonelle bønder. Andelen kvinnelige bønder som driver økologisk er for øvrig nedadgående. 

Kvinner er eldre enn menn når de overtar landbrukseiendommer, men kvinner som aktivt driver en landbrukseiendom er gjennomgående litt yngre enn menn. Kvinnelige gårdbrukere ser også ut til å overlate det reelle gårdsansvaret til ektefellen langt oftere enn hva deres mannlige kollegaer gjør.

Strategi for likestilling i landbruket
Landbruks- og matminister Terje Riis-Johansen har nettopp lagt fram en ny strategi for likestilling i landbruket. Målsettingen er å ha 40 prosent kvinner på ulike områder i landbrukssektoren.

Landbruk: Kvinner eier i dag hver fjerde landbrukseiendom.