Historisk arkiv

Landbruk: Krafttak mot ulykker

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Landbruk: Landbruks- og matminister Terje Riis-Johansen tar til orde for en holdningsendring i landbruket. Målet er å unngå ulykker.

Landbruk: Landbruks- og matminister Terje Riis-Johansen tar til orde for en holdningsendring i landbruket. Han har en null-visjon, der målet er å unngå ulykker fra og med 2012.

Store lidelser
- Ulykker medfører store lidelser for dem som berøres. Det må være et klart mål for alle parter å arbeide for å redusere ulykkestallet. Enhver ulykke er én for mye, sier landbruks- og matminister Terje Riis-Johansen. - Det er bra at næringa har en null-visjon. Samtidig er det viktig å være realistisk. Jord- og skogbruk er fysisk krevende næringer som har mange risikosituasjoner. Det vil nok alltid forekomme ulykker. Men med en null-visjon, vil næringa bidra til å holde ulykkestallet lavt, og begrense skadeomfanget for hver enkelt ulykke, sier Riis-Johansen.

Farlige arbeidsplasser
Jord- og skogbruk er blant landets farligste arbeidsplasser. I 2005 skjedde hele 14 av totalt 48 dødsulykker i arbeidslivet innen landbruket, på tross av at næringen står for bare 3 prosent av sysselsettingen. Ulykker i landbruket koster samfunnet årlig over 1,2 milliarder kroner.

Null-visjon
Det tas nå et krafttak for å bedre ulykkesstatistikken i landbruket. Målet og visjonen er at innen 2012 skal det ikke være dødsulykker i norsk landbruk. Det blir laget omfattende planer og tiltak for å gjennomføre en slik null-visjon. Helse, miljø og sikkerhet (HMS) inngår som viktig del av Kvalitetssystem i landbruket (KSL).

Tidligere i februar holdt Riis-Johansen  foredrag på konferanse om Helse, miljø og sikkerhet i landbruket. På konferansen deltok en rekke organisasjoner: Norsk Bonde- og Småbrukarlag, Norges Bondelag, Landbrukets brannvernkomite, Gjensidige, Direktoratet for arbeidstilsynet, World Wattch Institute og Landbruks- og matdepartementet.

Landbruk: Landbruks- og matminister Terje Riis-Johansen tar til orde for en holdningsendring i landbruket.