Historisk arkiv

Landbruk: Økt etterspørsel på biobrensel gir dyrere mat

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Landbruk: Økt etterspørsel på biobrensel forårsaker gjennomgripende forandringer for jordbruksmarkeder og kan øke verdensmarkedsprisene for mange jordbruksprodukter. Det går fram av en ny rapport fra OECD og FAO, FNs mat- og jordbruksorganisasjon.

Landbruk: Økt etterspørsel på biobrensel forårsaker gjennomgripende forandringer for jordbruksmarkeder og kan øke verdensmarkedsprisene for mange jordbruksprodukter. Det går fram av en ny rapport fra OECD og FAO, FNs mat- og jordbruksorganisasjon.

Rapporten ”The OECD-FAO Agricultural Outlook 2007-2016” sier at tilfeldige faktorer som for eksempel tørke i hveteproduserende regioner kan forklare nylige, dramatiske prisstigninger på jordbruksvarer. Men på lang sikt kan framtidige strukturendringer opprettholde relativt høye nominelle priser på mange jordbruksprodukter. 

Minkende avlingsoverskudd og fallende eksportstøtte bidrar også til disse langsiktige markedsforandringene. Men den økende bruken av kornslag, sukker, oljevekster og vegetabilske oljer i produksjonen av alternativt biodrivstoff har stor innvirkning. Slik produksjon øker prisen på avlinger. Indirekte, gjennom høyere priser på dyrefór, øker dette også prisen på animalske produkter.  

I USA forventes det at den årlige maisbaserte etanolproduksjonen vil fordobles mellom 2006 og 2016. I EU vil mengden av oljevekster (hovedsakelig raps) til biobrensel øke fra drøyt 10 millioner tonn til 21 millioner tonn i samme periode. I Brasil antas det at den årlige etanolproduksjonen vil nå 44 milliarder liter i 2016 fra dagens om lag 21 millioner liter. Den kinesiske produksjonen av etanol forventes å stige med 3,8 milliarder liter årlig, en økning på 2 milliarder liter fra dagens nivå.  

FAOs rapport påpeker at høyere varepriser er en særskilt utfordring for land som er nettoimportører av mat, og for fattige i byområder. Samtidig som høyere matpriser gjennom økt produksjon av biobrensel gir gevinst for dyrefòrprodusenter, kommer bønder som bruker dyrefór til å rammes av økte kostnader og lavere inntekt.  

Rapporten fremhever videre at globale handelsmønstre vil endres. Den allmenne produksjonen og konsumet av jordbruksprodukter vil øke raskere i U-land enn i I-land, spesielt hva gjelder storfekjøtt, flesk, melkepulver og sukker. OECDlandene forventes å miste eksportandeler for nesten alle de viktigste jordbruksvarene. Tross i dette fortsetter OECDlandene å dominere eksporten av den typen jordbruksvarer som benyttes til biobrensel, det vil si kornslag som mais, korn, rug, havre, sorghum og hirse, men også meierivarer.  

Verdenshandelen av jordbruksprodukter målt i global import forventes å stige for alle de viktigste varene som behandles i FAOs rapport.  

Landbruk: Økt etterspørsel på biobrensel forårsaker gjennomgripende forandringer for jordbruksmarkeder og kan øke verdensmarkedsprisene for mange jordbruksprodukter.