Historisk arkiv

Næringsutvikling: Kompetansesenter for landbruket

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Næringsutvikling: Landbruks -og matminister Terje Riis-Johansen tildelte i går 125 000 kroner til et regionalt utviklingsprosjekt i Akershus.

Næringsutvikling: Landbruks -og matminister Terje Riis-Johansen tildelte i går 125 000 kroner til et regionalt utviklingsprosjekt i Akershus. Prosjektet skal utrede og planlegge muligheten for et innovasjons- og kompetansesenter for landbruket i Akershus ved Hvam videregående skole. Senteret skal stimulere til ny næringsvirksomhet.   

Prosjektet er et samarbeid mellom Akershus Bondelag, Forsøksringen Romerike, Fylkesmannens landbruksavdeling, Vorma Økonomi og Regnskap og Hvam videregående skole. Arbeidet ledes av Akershus Bondelag, som ser for seg skolen som et kraftsenter for grønn innovasjon og kompetanseutvikling i Akershus. 

Landbruks- og matdepartementet ønsker å stimulere til arbeidsmetoder og kompetansehevende tiltak som kan fremme lokal verdiskaping knytta til landbruksbasert næringsutvikling. Det er viktig at etablerere med landbrukstilknyting har tilgang på gode rådgivningstjenester som har ressurser til veiledning både i forhold til tradisjonelt landbruk og for utvikling av tilleggsnæringer i tilknytning til landbruket. Prosjektet i Akershus er i den sammenhengen et positivt tiltak. 

Kompetanseutvikling bidrar til næringsutvikling
Landbruksrelaterte utviklingsområder står sentralt både i nasjonale og regionale planer for næringsutvikling: Satsing på mat innenfor både volumproduksjon og småskalamatproduksjon og innenfor blå sektor, satsing på ”grønn” energi/alternativer til fossile energikilder, satsing på turisme og opplevelsesbasert reiseliv og tjenesteproduksjon er det mest sentrale. 

Den sterke vektleggingen av småskala mat, turisme og næringsutvikling knyttet til bygdenæringene og behovet for kompetanse på alle nivå, viser behovet for økt satsing på utdanning, etter- og videreutdanning innenfor disse områdene. Hvam videregående skole kan gjennom et nytt prosjekt bli en viktig bidragsyter i samhandling med næringsliv og de sterke FOU-miljøene som finnes i Akershus. 

Landbruks- og matministeren la i mars 2007 fram en ny strategi for forskning og forskningsbasert innovasjon. Målet er ny kunnskap for å øke landbruks- og matsektorens konkurransekraft og verdiskaping. Kunnskapselementet er en stadig større del av sektorens arena- og tjenestetilbud, og tilførsel av kunnskap frå forsking er viktig for å realisere næringenes muligheter i framtida. 

Gjennomføring av Strategi for forsking og forskingsbasert innovasjon må sees i sammenheng med LMDs strategi for næringsutvikling: ”Ta landet i bruk!” (februar 2007). Målet er å skape nye arbeidsplasser i bygde-Norge og styrke de eksisterende.

Næringsutvikling: Landbruks -og matminister Terje Riis-Johansen tildelte i går 125 000 kroner til et regionalt utviklingsprosjekt i Akershus. Hvam videregående skole kan bli et et kraftsenter for grønn innovasjon og kompetanseutvikling.