Historisk arkiv

Næringsutvikling: Satser millioner på innlandsfiske

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Næringsutvikling: Landbruks- og matminister Terje Riis-Johansen (Sp) vil bruke flere millioner kroner på innlandsfiske for å utvikle ny næring i bygde-Norge.

Næringsutvikling: Landbruks- og matminister Terje Riis-Johansen (Sp) vil bruke flere millioner kroner på innlandsfiske for å utvikle ny næring i bygde-Norge. - Flere har allerede satset med suksess. Her er det store ubrukte ressurser og muligheter ligger til rette for et betydelig antall nye arbeidsplasser, sier Riis-Johansen. 2008 blir oppstart for det nye programmet. 

Sjøfiske og laksefiske er vel etablerte næringer som fremstår som noen av de aller største suksessene innenfor det naturbaserte reiselivet i Norge. - Jeg registrerer nå mange initiativ rundt om i landet som kan bli viktige bidrag til at også innlandsfiske får et tilsvarende løft, sier landbruks- og matminister Terje Riis-Johansen.

Fiske for milliarder
På kysten er det gjennom rorbuturismen i løpet av få år skapt en helt ny næring med 1000 bedrifter og tre milliarder kroner i omsetning. I laksevassdragene omsettes det årlig fiske og tilleggstjenester for ca. kr 1,3 milliard, noe mange bønder og bygdesamfunn nyter godt av.

 - Den samme oppturen kan også innlandet få dersom de nå utnytter mulighetene, fastslår landbruks- og matministeren.

Næringsutvikling: Fisker ved vann. Foto: LMD
Foto: LMD

Nye fiskeprosjekter i innlandet
Statsråden stiller med fire millioner kroner for nye innlandsfiskeprosjekter med oppstart i 2008. Søknadsfrist er 15. januar. Ett av de konkrete målene i satsingen er å bidra til utvikling av 150 eksisterende og nye fisketurismebedrifter.

Norge har gode her forutsetninger for å utvikle et tilbud til både det norske og utenlandske markedet, og stadig flere grunneiere ser dette. Det typiske har vært å selge fiskekort til en billig penge og latt det bli med det.  Nå ser vi en utvikling med tilbud av lokal mat, guiding og høystandard overnatting, sier Riis-Johansen.

Gjeddesuksess
Dette skjer blant annet i Østfold der gjedda nå omtales som det ”grønne gullet”. 2007-sesongen har vært en suksess for de 13 utleierne av gjeddefiske i Haldenvassdraget. Her har tyske og nederlandske sportsfiskere sørget for fulle hytter i sommer. En rekke tilrettelagte fiskeopplevelser for 2008-sesongen er også under utvikling i Glommavassdraget. Årlig brutto omsetning per boenhet kan komme opp i 120.000 kroner og lønnsomheten er høy.

En betydelig satsing er under oppbygging også i Midt-Norge i regi av det grunneierbaserte selskapet Din Tur A/S. Selskapet har nådd en årlig omsetning av sjøfiske, laksefiske og jakt på rundt 50 millioner kroner.  Vi ser store muligheter innenfor fisketurisme i innlandet, sier daglig leder Gunnar Almlid. Til 2008-sesongen tar selskapet sikte på å tilby egen innlandsfiskekatalog med ca. 40 bedrifter, og dette skal øke til 150 i løpet av tre år.

Fluefiske etter stor ørret
I Hemsedal finner vi sauebonden Tor Grøthe som utvikler guidet fluefiske etter stor ørret til bl.a. engelskmenn i elva Hemsila.  - Omsetningen i sommer var på 300.000 kroner. Dette forventes å øke i årene fremover når pågående utvidelse av bedriften er ferdigstilt, sier Grøthe.

Mange av de pågående fisketurismesatsingene rundt om i landet støttes av Innovasjon Norge. INs kampanje retter seg mot både ”spesialist-fiskere” og ”familie-fiskere” i Tyskland og Nederland og har blant annet som mål å øke antall gjestedøgn av fiskere med 10 prosent fra disse landene.

- Jeg håper at både de som er i gang og de som har planler om å starte opp fremmer gode søknader til det nye programmet, sier Riis-Johansen.

Næringsutvikling: Landbruks- og matminister Terje Riis-Johansen ser store muligheter innenfor fisketurisme i innlandet, og lyser ut fire millioner kroner til nye prosjekter i 2008.