Historisk arkiv

Skog: Fornybar ressurs

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Skog: Klimaendringene vil tvinge fram overgang til bruk av mer fornybar energi og fornybare materialer.

Skog: - Klimaendringene vil tvinge fram overgang til bruk av mer fornybar energi og fornybare materialer, sa statssekretær Ola T. Heggem i Landbruks- og matdepartementet da han holdt foredrag på Mulighetskonferansen 2007;  Skogen som fornybar ressurs, som ble arrangert 12. - 13. februar.

Heggem trakk fram tre hovedområder som vil prege skogpolitikken framover:

  • Klima
  • Energi
  • Miljø.

Binder nesten 50 prosent av utslippene
Hvert år binder de norske skogene 25 – 30 millioner tonn CO2. Dette tilsvarer nesten 50 prosent av de totale utslippene i Norge. Heggem viste til Lavutslipppsutvalgets anbefalinger om å bruke mer biomasse til CO2-nøytral varme og CO2-nøytralt drivstoff.

Bioenergi:
- Det er potensiale for å tredoble bruken av bioenergi, fra 15 TWH til 45 TWh, påpekte Heggem, som trakk fram fire gode grunner til å satse mer på bioenergi:

  • Vi trenger mer kraft.
  • Det er miljøvennlig. For hver TWh fyringsolje som erstattes med bioenergi, vil Norges utslipp av CO2 reduseres med nærmere 1 prosent.
  • Gir arbeidsplasser og økt verdiskaping.
  • Hindrer gjengroing og gir åpne landskap

Framtidige tømmerressurser
Pr. i dag er det rikelig med ressurser i norske skoger med tanke på økt avvirkning. - Det er likevel viktig å tenke og handle langsiktig, slik at også framtidige generasjoner kan høste av skogen, sa Heggem. - Denne regjeringen gjør ord om i handling og har fått til en betydelig styrking av primærskogbruket blant annet gjennom betydelig skattelettelser og tilskudd til investeringer i skogbruket, som for eksempel planting. Dette bidrar positivt til oppbygging av tømmerressursene for framtida, sa statssekretær Ola T. Heggem. 

 

Skog: Klimaendringene vil tvinge fram overgang til bruk av mer fornybar energi og fornybare materialer.