Historisk arkiv

Landbruk: Brekk møter sine nordiske kolleger

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Landbruk: Landbruks- og matminister Lars Peder Brekk skal delta på ministermøtet for fiskeri og havbruk, jordbruk, næringsmidler og skogbruk i Växjö i Sverige i dag 26.06.

Landbruk: Landbruks- og matminister Lars Peder Brekk skal delta på ministermøtet for fiskeri og havbruk, jordbruk, næringsmidler og skogbruk i Växjö i Sverige i dag 26.06.

Ni nordiske ministre deltar på årets nordiske ministermøte for fiskeri og havbruk, jordbruk, næringsmidler og skogbruk. På dagsorden står blant annet klimaendringers påvirkning på nordiske lands naturressurser, og støtte til bønders lokale bevaring av plantegenetiske ressurser i utviklingsland. Ministermøtet vil også blant annet behandle status for nordisk gensamarbeid og for dyrevern og matproduksjon.

     Landbruk: Landbruks- og matminister Lars Peder Brekk
Landbruk: Landbruks- og matminister Lars Peder Brekk

Følgende ministre deltar:

  • Fødevareminister Eva Kjer Hansen, Danmark
  • Jord- och skogsbruksminister Sirkka-Liisa Anttila, Finland 
  • Handels- och miljöminister Bjørt Samuelson, Færøyene
  • Minister for Fiskeri og Ressoucer Tórbjørn Jacobsen, Færøyene 
  • Jørgen S. Søndergaard, Grønlands Hjemmestyre, Grønland
  • Jordbruks- och fiskeminister Einar Gudfinnsson, Island 
  • Þórunn Sveinbjarnardsdóttir, Miljöministeriet, Island
  • Generalsekretær Halldór Ásgrímsson, Nordisk Ministerråd 
  • Landbruks- og matminister Lars Peder Brekk, Norge 
  • Jordbruksminister Eskil Erlandsson, Sverige 
  • Landskapsregeringsledamot Jan-Erik Mattsson, Ålands landskapsregering 

Klimaseminar
Ministermøtet vil ta opp utviklingen av et program om konsekvenser av klimaendringer på de nordiske lands naturressurser. Programmet utredes av en styringsgruppe ledet av ekspedisjonssjef Frøydis Vold i Landbruks- og matdepartementet. Det arrangeres et klimaseminar onsdag 25. juni i forkant av ministermøtet 26. juni.

Svalbard Globale frøhvelv
Landbruks- og matminister Lars Peder Brekk orienterer om det norske forslaget for støtte til bønders lokal bevaring av plantegenetiske ressurser i utviklingsland, og vil gi status for Svalbard Globale frøhvelv.

NordGen
Nordisk Genressurssenter (NordGen) blir også tema på møtet. Nordisk Genressurssenter (NordGen) ble etter anbefaling fra de nordiske ministrene for fiskeri, jordbruk, mat og skogbruk vedtatt opprettet av de nordiske samarbeidsministrene på møte den 5. september 2007. Det nordiske kunnskapssenteret som ledes av Jessica Kathle samler kompetansen i de eksisterende nordiske organer innenfor det nordiske genbankssamarbeidet - Nordisk genbank, Nordisk genbank – husdyr og nettverkssamarbeidet i Nordisk skogbruks frø- og planteråd. 

Rammeprogram 2009 - 2012
De nordiske ministrene er opptatt av å i større grad tilpasse Rådets fremtidige arbeidsoppgaver til aktuelle politiske temaer. Nytt rammeprogram for 2009-2012 blir også tatt opp på ministermøtet.

Landbruk: Landbruks- og matminister Lars Peder Brekk møter sine nordiske kolleger på ministermøtet for fiskeri og havbruk, jordbruk, næringsmidler og skogbruk i Växjö i Sverige i dag 26.06.