Historisk arkiv

Mat: Ganefart 2008 i gang

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Mat: Er det mulig å kombinere det gode, velsmakende måltidet basert på lokale råvarer med servering langs de store veiene? Ganefart 2008 blir åpnet av landbruks- og matminister Terje Riis-Johansen i dag kl. 10.00 på Veikroen Marche Holmestrand.

Mat: Må maten på veikroene oppfylle alle mytene om veikromaten, eller er det mulig å kombinere det gode, velsmakende måltidet basert på lokale råvarer med servering langs de store veiene. Og alle som vil, kan være med og nominere kandidater. Med Ganefart 2008 ønsker Landbruks- og matdepartementet, Innovasjon Norge og Norges Bygdekvinnelag å slå et slag for at også veifarende fanter skal få seg et godt måltid. Dette er rett og slett en kåring av de beste spisestedene som ligger langs norske veier.

Få mennesker spiser mer veikromat enn lastebil- og bussjåfører. Derfor har vi fått profesjonell hjelp fra dem. Både Norsk Lastebileierforbund og Norges Transportarbeiderforbund deltar også i årets kåring.

Både publikum og yrkessjåfører er velkomne til å komme med forslag på aktuelle veikroer som kan være aktuelle. Den enkleste måten å lansere sine favoritter langs veien, er å sende en SMS til 400 38 830.

    Mat: Kjøttkaker. Foto: Matprat.no
Mat: Kjøttkaker med erterstuing.
Foto: Matprat.no

Lokal og sunn mat
Hensikten er å inspirere disse spisestedene til å legge seg litt ekstra i selen for å gjøre det hyggelig for gjestene og samtidig servere smakfull og sunn mat basert på lokale råvarer og mattradisjoner. Vi kan selvsagt ikke være et departement uten at det skal ligge et slags oppdragende element inne. Men hovedsaken er matglede – også på veikroene.

Dette er budskapet når landbruks- og matminister Terje Riis-Johansen møter bygdekvinnene, lastebilsjåførene, Innovasjon Norge og representanter for veikroene på veikroen Marche Holmestrand.

I tillegg mobiliserer Norges Bygdekvinnelag sine medlemmer til å komme med forslag fra sine lokalmiljøer på steder som kan egne seg til å bli vurdert i konkurransen. En egen jury er plukket ut til å kåre vinneren etter følgende kriterier:

  • Bruk av lokale råvarer, også variasjon i forhold til sesong
  • Bruk av tradisjonsmat
  • Kunnskap og formidling av historien bak retten
  • Smak
  • Hygiene og
  • Estetikk
  • Planer for spisestedet fremover

Vinneren kåres til høsten og mottar en premie på kroner 50.000.

Pressen er hjertelig velkommen til å delta når Ganefart 2008 blir åpnet av landbruksminister Terje Riis-Johansen.

Tid: Tirsdag 13.05.2008 kl. 10.00
Sted: Veikroen Marche Holmestrand (veikroen som er plassert over veibanen på E18).

I tillegg til landbruksministeren er representanter for samtlige samarbeidspartnere til stede.

Kontakt: Seniorrådgiver Gunnar Syverud - tlf 90 95 47 13

Mat: Må maten på veikroene oppfylle alle mytene om veikromaten, eller er det mulig å kombinere det gode, velsmakende måltidet basert på lokale råvarer med servering langs de store veiene.