Historisk arkiv

Skog: Styrket rolle i klimasammenheng

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Skog: Midler til skogbruk og bioenergi fra Landbrukets Utviklingsfond er fordelt. Sammen med økte bevilgninger over statsbudsjettet gir dette en helhetlig satsing på et aktivt skogbruk; Bioenergi, klimautfordringer og kystskogbruk.

Skog: Midler til skogbruk og bioenergi fra Landbrukets Utviklingsfond er fordelt. Sammen med økte bevilgninger over statsbudsjettet gir dette en helhetlig satsing på et aktivt skogbruk; Bioenergi, klimautfordringer og kystskogbruk.

Landbruks- og matdepartementet har etter drøfting med partene i Jordbruksavtalen fastsatt fordelingen av 193 mill. kroner fra Landbrukets Utviklingsfond (LUF) til skogbruks- og bioenergiformål. Midlene er økt med 3 mill. kroner fra 2008 til 2009.

En mer offensiv skogpolitikk
- Den sittende Regjeringen har gjeninnført en mer offensiv skogpolitikk som omfatter både støtte til langsiktige investeringer i skogsektoren og økt vekt på bioenergi og trebruk.  Bevilgningene til skogbruks- og bioenergiformål for 2009 økes nå både over statsbudsjettet og LUF. I sum innebærer dette en tydelig styrking av skogens rolle i klimasammenheng, sier landbruks- og matminister Lars Peder Brekk.

Fordeling av LUF-midlene
Fordeling av LUF-midlene er basert på en helhet der statsbudsjettet og LUF er sett i sammenheng.

Nivået på Bioenergiprogrammet over LUF opprettholdes på samme nivå. Bevilgningen til vegbygging, bruk av taubane m.m. er satt til 59 mill. kroner, og ligger også på samme nivå som 2008.

Det er videre satt av 49 mill. kroner til tilskudd til skogkulturtiltak. Dette er noe mindre enn i 2008, men må ses i sammenheng med midler fra statsbudsjettet til dette tiltaket.

Skogbruksplanlegging med miljøregistreringer samt kompetansetiltak er viktige elementer for økt aktivitet i skogbruket og for å sikre et bærekraftig skogbruk. Det settes av henholdsvis 30 mill. kroner og 10 mill. kroner til disse formålene.

I sum fordeles LUF-midlene til skogbruk og bioenergi slik:

Tiltak

Forslag fra LMD

Nærings- og miljøtiltak i skogbruket

 108

Vegbygging, taubane og hest

59

Skogkultur 

 49

Kystskogbruket

10

Skogbruksplanlegging m/miljøreg.

30

Bioenergi

35

Sentrale tiltak

10

Kompetansetiltak

10

Skogstreforedling

Sum

193

Dobler bevilgningen til kystskogbruket
Fjorårets satsing på Kystskogbruket over LUF er doblet fra 5 til 10 millioner kroner, og vil sammen med de ordinære tilskuddsordningene bidra til økt aktivitet og bærekraftig utnyttelse av skogressursene i kyststrøk.  Det ligger både inne et eget tilskudd til nærings- og miljøtiltak og et tilskudd til virkesomsetning og såkalte ”lauvtretilskudd”.

- Med bakgrunn i de særskilte utfordringene for skogbruket i kystfylkene ønsker regjeringen å stimulere til aktivt skogbruk i kyststrøkene, sier Lars Peder Brekk.

Prosjekt Kystskogbruket har lagt fram en melding om kystskogbruket som peker klart på at skogen representerer svært store uutnyttede tømmerressurser i kystfylkene, men også at det er knyttet betydelige utfordringer til utnyttelsen av disse ressursene. Manglende tilgjengelighet til skogarealene trekkes fram som en hovedutfordring, og en viktig skranke for lønnsom skogsdrift og videre utbygging av bioenergi.

Statsbudsjettet 2009
I budsjettforslaget for 2009 øker bevilgningene til skog- og energiformål med totalt 14 millioner kroner, til 246 millioner kroner. Pengene skal brukes på ordninger som blant annet skal stimulere til økt produksjon av skogsflis til energiformål og til skogkultur.

Statsbudsjettet inneholder også en rekordsatsing på forskning på bioenergi med 30 millioner kroner.

Skog: Midler til skogbruk og bioenergi fra Landbrukets Utviklingsfond er fordelt.