Historisk arkiv

246 millioner kroner til skogsatsing

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Regjeringen setter av nesten en kvart milliard kroner for å få mer stående skog og hente mer energi ut av skogen.

- Denne regjeringen har ført en aktiv skogpolitikk og gjennomført klare forbedringer i virkemiddelbruken for å sikre en aktiv, bærekraftig forvaltning av skogressursene, sier landbruks- og matminister Lars Peder Brekk.

I budsjettforslaget for 2009 øker bevilgningene til skog- og energiformål med totalt 14 millioner kroner, til 246 millioner kroner. Pengene skal brukes på ordninger som blant annet skal stimulere til økt produksjon av skogsflis til energiformål og til skogkultur.

- Det er viktig at skogbruket utnytter ordningene som allerede ligger i dagens skogfondsordning. Det sikrer best mulig aktivitet, sier Brekk.

Skogen er den viktigste råstoffkilden for å oppfylle regjeringens mål om en økning på 14 TWh bioenergi innen 2020. Uttak av råstoff til bioenergi må på lik linje med høsting av andre produkter fra skogen, skje på en bærekraftig måte, - og omfattes av de samme krav til miljøhensyn som annen hogst.

- Stortingsmeldingen om landbruk og klimaendringer vil gjøre nærmere rede for de utfordringer og muligheter som ligger i å øke uttaket av skogsråstoff til bioenergi, sier Brekk.

Stimulerer kystskogbruket
Med bakgrunn i de særskilte utfordringene for skogbruket i kystfylkene ønsker regjeringen å stimulerere til aktivt skogbruk i kyststrøkene. Det ligger både inne et eget tilskudd til nærings- og miljøtiltak og et tilskudd til virkesomsetning og såkalte ”lauvtretilskudd”. Som en følge av flytting av midler til jordbruksavtalen fra og med 2007 ligger p.t. tilskudd til virkesomsetning og lauvtretilskudd inne i de LUF midler til skogbruk og bioenergi. Fordelingen skal drøftes med partene i Jordbruksoppgjøret med det første. Landbruks- og matdepartementet tar sikte på å få til en økning i disse midlene gjennom disse drøftingene.

Prosjekt Kystskogbruket har lagt fram en melding om kystskogbruket som peker klart på at skogen representerer svært store uutnyttede tømmerressurser i kystfylkene, men også at det er knyttet betydelige utfordringer til utnyttelsen av disse ressursene. Manglende tilgjengelighet til skogarealene trekkes fram som en hovedutfordring, og en viktig skranke for lønnsom skogsdrift og videre utbygging av bioenergi.

- Den sittende Regjeringen har gjeninnført en mer offensiv skogpolitikk som omfatter både støtte til langsiktige investeringer i skogsektoren og økt vekt på bioenergi og trebruk. Dette er en politikk som også omfatter kystskogbruket, sier landbruks- og matminister Lars Peder Brekk.