Historisk arkiv

Landbruk: Vansjøkonferansen 2009

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Landbruk: Interessen for vannmiljøtiltak er stor i området rundt Vansjø. Det er idag undertegnet forpliktende kontrakter for 73 prosent av arealet med lokal avrenning til veste Vansjø. -Det er viktig å redusere forurensningen i Vansjø slik at den mangesidige bruken og interessen for Vansjø kan opprettholdes og økes, sier statssekretær Ola T. Heggem.

Landbruk: Interessen for vannmiljøtiltak er stor i området rundt Vansjø. Det er idag undertegnet forpliktende kontrakter for 73 prosent av arealet med lokal avrenning til veste Vansjø. -Det er viktig å redusere forurensningen i Vansjø slik at den mangesidige bruken og interessen for Vansjø kan opprettholdes og økes, sier statssekretær Ola T. Heggem.

Vellykket Morsa-samarbeid
-Morsa-samarbeidet har vært vellykket selv om ikke alle målene er nådd enda. Tilførselen av næringsstoffer til Vansjø er betydelig redusert, samtidig ser vi gjennom prosjektet i vestre Vansjø at det er muligheter for ytterligere reduksjoner, sier Heggem.

Etter initiativ fra kommunene i nedbørfeltet til Vansjø-vassdraget, ble det i 1999 startet et Morsa-samarbeid for å redusere miljøproblemene i Vansjø (Vannområdeutvalg Morsa). I tillegg til kommunene deltar fylkesmenn, fylkeskommuner, bondelag og øvrige brukerinteresser i Østfold og Akershus, NVE og Mattilsynet.

-Organiseringen med bred involvering av brukerinteressene har vært viktig og det har vært stort engasjement av mange over flere år. Det er svært viktig for Landbruks- og matdepartementet at vi kan trekke lærdom av arbeidet i Morsa, både faglig og organisatorisk, sier statssekretær Ola T. Heggem.

Hovedutfordringen i Vansjø-vassdraget er å redusere fosfortilførslene og dermed forhindre den periodevise oppblomstringen av giftproduserende blågrønnalger. De siste årene har det vært en betydelig innsats knyttet til utbedring og utbygging av kloakkanlegg og tiltak i jordbruket. Utredning og overvåking av Vansjø gjennomført av NIVA og Bioforsk har generert nyttig kunnskap og kompetanse. Resultatene så langt viser at tiltakene innenfor kommunalt avløp og jordbruk har hatt positiv effekt. Det er likevel muligheter for å redusere tilførslene ytterligere. Heggem understreket på konferansen at landbruket har mange interesser knyttet til vassdragene våre og at departementet legger stor vekt på å følge opp EUs rammedirektiv for vann.

-Kunnskap og kompetanse er svært viktig for å kunne mestre forurensninger fra jordbruket, og danner grunnlaget for de tiltak som skal gjennomføres av bøndene, sier Heggem.

Flom og erosjon er en stor utfordring i Vansjø-vassdraget. Flommen i 2000 hadde omfattende samfunnsmessige konsekvenser og førte til en kraftig forverring av vannkvaliteten. Med endring i klimaet forventes det at utfordringene knyttet til flom og erosjon øker.

Et løft for vestre Vansjø
Høsten 2007 lanserte landbruks- og matministeren en tiltakspakke til vestre Vansjø. Staten ved Fylkesmannen i Østfold tilbyr bønder rundt vestre Vansjø å inngå en kontrakt om gjennomføring av omfattende vannmiljøtiltak. Til nå er det undertegnet forpliktende kontrakter for 73 prosent av arealet med lokal avrenning til vestre Vansjø. Tiltakene vil bidra sterkt til å bedre vannkvaliteten i lokale bekker og i vestre Vansjø.

Den årlige Vansjøkonferansen skal bidra til økt oppmerksomhet og kunnskap om Vansjø og sikre det langsiktige samarbeidet for å løse forurensningsproblematikken i området.

Landbruk: Interessen for vannmiljøtiltak er stor i området rundt Vansjø. Det er idag undertegnet forpliktende kontrakter for 73 prosent av arealet med lokal avrenning til veste Vansjø