Historisk arkiv

Jordbruk: Økt matproduksjon i tørkeområder

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Jordbruk: Vann er en kritisk faktor for jordbruk i tørkeutsatte land. Et samarbeidsprosjekt mellom Bioforsk og The Indian Institute of Technology Delhi (IITD) skal finne fram til mer vannbesparende metoder for jordbruk i tørkeutsatte land. Bioforsks engasjement i India har gitt positive resultater, sier landbruks- og matminister Lars Peder Brekk (Sp).

Jordbruk: Vann er en kritisk faktor for jordbruk i tørkeutsatte land. Et samarbeidsprosjekt mellom Bioforsk og The Indian Institute of Technology Delhi (IITD) skal finne fram til mer vannbesparende metoder for jordbruk i tørkeutsatte land. Bioforsks engasjement i India har gitt positive resultater, sier landbruks- og matminister Lars Peder Brekk (Sp).

- Bioforsks engasjement i India er spennende og har gitt positive resultater. Deres samarbeidsprosjekter, med kort avstand til matprodusenten, er et godt eksempel på hvordan landbruksforskning kan bidra til å tilrettelegge for økt matproduksjon. Dette i et land og i områder som er svært utsatt for klimaendringer med store konsekvenser for innbyggerne, sier landbruks- og matminister Lars Peder Brekk (Sp).

Climawater og ClimaRice
Prosjektet Climawater i regi av Bioforsk i samarbeid med The Indian Institute of Technology Delhi (IITD)  skal utvikle metoder og verktøy for å avhjelpe klimaendringene i nedbørsfeltet for Godavarielva i India. Videre forskes det på mer effektive driftsmetoder for jordbruket, og hvordan vannet som ressurs kan utnyttes bedre. Gjennom Climawater skal det også kartlegges faktiske endringer i vanntilgang og forbruk, og utredes hvordan bøndene selv opplever endringene i klimaet. Climawater går over tre år og er finansiert gjennom Utenriksdepartementet via ambassaden i New Delhi.

I tillegg har Bioforsk prosjektet ClimaRice, som parallelt fokuserer på mer effektiv risproduksjon med minimal bruk av vann. Begge prosjektene inngår som en del av den norske regjeringens strategiplan overfor India, hvor forskning utgjør ett av fire satsingsområder.

Når vannet svikter
- Vann som ressurs må forvaltes enda bedre. Samtidig må jordbruket tilpasses et klima med mer ekstremvær i form av tørke, kraftig regn og flom. Regjeringen i India har satt et mål om 20 prosent bedre utnyttelse av vannet. Dette inngår i "National Water Mission 2008", og er en stor utfordring for delstatene som har ansvaret for å gjennomføre planen, sier forskningssjef Per Stålnacke i Bioforsk Jord og miljø, som er en av flere forskere som er involvert i samarbeidsprosjektet Climawater i India.

- Endring og variasjon av klima berører tilgangen på vann gjennom flom, tørke og sykluser med monsunregn. Småskala bønder er i flertall og er mest utsatt for forandringene. Utfordringen er å forutse konsekvensen av klimaendringene. Deretter må vi finne måter integrerte og praktiske måter å forvalte det. Her er det særlig viktig å finne teknologi som kan tilpasses et småskala landbruk. Det mener forsker Udaya Sekhar Nagothu i Bioforsk, som er norsk prosjektkoordinator både for Climarice og Climawater.

Landbruksforskning: Landbruks- og matminister Lars Peder Brekk, forskningsdirektør Nils Vagstad, Bioforsk og seniorforsker og internasjonal koordinator for Bioforsk Udaya Sekhar Nagothu, PhD.
Jordbruk: Landbruks- og matminister Lars Peder Brekk i møte med forskningsdirektør Nils Vagstad, Bioforsk og seniorforsker og internasjonal koordinator for Bioforsk (India og Sør-ØstAsia) Udaya Sekhar Nagothu, PhD. Foto: LMD

Jordbruk: Vann er en kritisk faktor for jordbruk i tørkeutsatte land. Et samarbeidsprosjekt mellom Bioforsk og The Indian Institute of Technology Delhi (IITD) skal finne fram til mer vannbesparende metoder for jordbruk i tørkeutsatte land.