Historisk arkiv

Næringsutvikling: Første matrute på Norges tak

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Næringsutvikling: Fredag åpner landbruks- og matminister Lars Peder Brekk (Sp) landets første Matrute langs de ”Nasjonale Turistveger”: Fra kulturlandskapet i Lom over høyeste fjellovergang i Norge til innerst inne i Sognefjorden.

Næringsutvikling: Fredag åpner landbruks- og matminister Lars Peder Brekk (Sp) landets første Matrute langs de ”Nasjonale Turistveger”: Fra kulturlandskapet i Lom over høyeste fjellovergang i Norge til innerst inne i Sognefjorden. - Målet er å utvikle Sognefjellsvegen til en nasjonal modell for samarbeid innen mat, reiseliv og opplevelser, sier Lars Peder Brekk.

Landbruks- og matminister Lars Peder Brekk åpner Matruta langs Nasjonal Turistveg Sognefjellet, fredag 12. juni. Åpningen skjer på Elveseter Hotell, midt mellom Lom og Luster kl. 11.15 denne dagen.

Matruta - Fra Lom til Luster - er den første langs de Nasjonale Turistveger i Norge. 12 serveringsvirksomheter har gått sammen og markedsfører seg i hovedsak med servering av lokalprodusert mat. Det er første gang så mange aktører fra blant andre kommuner, til reiseliv og matprodusenter samarbeider om en slik vegstrekning.  Å satse på matopplevelser langs veien, slik som Matruta langs Sognefjellet nå gjør,  er en oppfølging av konklusjonene fra landbruks- og matminister Lars Peder Brekks  dialogkonferanse med næringslivet under Grüne Woche i Berlin 15. januar i år. Representanter fra denne delegasjonen er med på busstur over fjellet for å oppleve hva matruta har - og kommer til å by på.

              
Næringsutvikling: Landbruks- og matminister Lars Peder Brekk åpner Matruta langs Nasjonal Turistveg Sognefjellet, fredag 12. juni.
Foto: Torbjørn Tandberg
 

Bedre tilgjengelighet, kvalitet, service og effektivitet knyttet til mat og regional matkultur står sentralt. Men også matens eksponeringssteder, som dagligvarebutikker, veikroer, spisesteder, hotell og bensinstasjoner, blir viktig for Matruta. Det skal også legges vekt på tilbud og presentasjon av naturbaserte opplevelser, som muligheter for fiske og annen utmarksturisme.

- Det er et mål å utvikle Sognefjellsvegen til en nasjonal modell for samarbeid innen mat, reiseliv og opplevelser. Prosjektet skal ledes og gjennomføres regionalt. Innen 2012 skal tilsvarende prosjekter langs Nasjonale Turistveger fra Gudbrandsdalen over til Vestlandet ferdigstilles. Det gjelder Gamle Strynefjellsveg, Geiranger-Trollstigen og Rondane. Under årets jordbruksforhandlinger ble det satt av 6,0 millioner kroner til en satsing på dette, sier landbruks- og matminister Lars Peder Brekk.

- Satsingen er et grep for å øke turisttilgangen og skape næringsutvikling og nye verdier i regionen. I utviklingen av et helhetlig tilbud på alle disse områdene, er det av avgjørende betydning at både regionale og sentrale, private og offentlige aktører deltar, på tvers av nærings- og forvaltningsinteresser, sier Lars Peder Brekk.

Næringsutvikling: Fredag åpner landbruks- og matminister Lars Peder Brekk (Sp) landets første Matrute langs de ”Nasjonale Turistveger”:  Fra kulturlandskapet i Lom  over høyeste fjellovergang i Norge til innerst inne i Sognefjorden.