Historisk arkiv

Inn på Tunet: Bonden i omsorgssektoren

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Inn på Tunet: En av fem i yrkesaktiv alder i Norge står i dag utenfor arbeidslivet. Landbruket og Inn på Tunet kan utgjøre en forskjell i hverdagen for magne av disse. I dag og i morgen samles 300 deltakere til Inn på Tunet- konferanse i Trondheim.

Inn på Tunet: En av fem i yrkesaktiv alder i Norge står i dag utenfor arbeidslivet. Landbruket og Inn på Tunet kan utgjøre en forskjell i hverdagen for mange av disse. I dag og i morgen samles 300 deltakere til Inn på Tunet- konferanse i Trondheim.

Utfordringene er store. Vi hører daglig om

  • Høyt sykefravær.
  • Skoletrøtte barn og unge med lav motivasjon for teoritunge skoledager.
  • Mangel på meningsfylt tilbud for mennesker innen psykiatri, barnevern og rusomsorg. 40.000 barn og unge blir hvert år behandlet for psykiske lidelser. 
  • 65.000 personer har diagnosen demens. Mange av disse mangler stimulans og dagtilbud.

I Norge er det i dag 800 Inn på Tunet-garder som gir tilbud på en rekke samfunnsområder innen helse, sosial, opplæring og utdanning, eldreomsorg, rusomsorg og integreringsarbeid.

- Inn på Tunet er en sektor i rask vekst. Det har kommet til 150 gardsbruk bare siden 2007, sier Ola T. Heggem, statssekretær i Landbruks- og matdepartementet. - Et levende gardsbruk med dyr, planter og mennesker kan gi mange som sliter en bedre hverdag og et bedre liv, sier Heggem, som i dag holder innledningsforedrag på konferansen i Trondheim.


  

 
Nasjonal strategi
- Landbruks- og matdepartementet tar nå initiativ til en nasjonal strategi for Inn på Tunet, forteller Heggem. Gjennom et bredt samarbeid med flere andre departement, fylkesmennene, fylkeskommunene, Kommunenes sentralforbund m.fl. skal det utformes en felles politikk for

  • Kvalitetssikring
  • Forskning og utvikling
  • Kompetanse og utdanning
  • Organisering, roller og ansvar
  • Innovasjon i tjenester
  • Nordisk og internasjonalt samarbeid.

Inn på Tunet-løftet
Landbruks- og matminister Lars Peder Brekk og kommunal- og regionalminister Liv Signe Navarsete lanserte den 9. februar i år Inn på Tunet-løftet. Dette er en tre-årig satsing rettet mot kommunene. Løftet skal bevisstgjøre kommunene og styrke arbeidet innen grønn omsorg, grønt arbeid og grønn læring. Det er satt av 18 millioner kroner til arbeidet, og det har kommet inn 86 søknader fra kommuner som ønsker å delta.

Inn på Tunet: En av fem i yrkesaktiv alder i Norge står i dag utenfor arbeidslivet. Landbruket og Inn på Tunet kan utgjøre en forskjell i hverdagen for mange av disse. I dag og i morgen samles 300 deltakere til Inn på Tunet- konferanse i Trondheim.