Historisk arkiv

Nasjonal konferanse for Inn på tunet

Tale: Et løft for Inn på tunet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Av: Statssekretær Ola T. Heggem

Nasjonal konferanse for Inn på tunet, Trondheim

Kjære forsamling!

Det er med stor glede jeg deltar her i Trondheim på denne nasjonale konferansen  for Inn på tunet. Jeg vil gratulere arrangørene FM Sør Trøndelag og Nord-Trøndelag med rekordstor oppslutning og et spennende program.

Statsråden vår er levende opptatt av Inn på tunet og skulle gjerne vært her  selv i dag.

Som en del av departementets profileringsarbeid for Inn på tunet har vi satt sammen en videosnutt fra bl.a lanseringen av Inn på tunet-løftet 9. februar i år i Oslo.

Her møter dere statsråden sammen med statsråden fra KRD, ordfører Fabian Stang og helsebyråd Sylvi Listhaug i Oslo, og en rekke aktører innenfor IPT. Dette var en stor begivenhet og milepæl for de mange som har arbeidet med inn på tunet i mange år. Vi har også med innslag fra en gård statsråd Brekk og statsråd Storberget besøkte sammen i 2009 - Sand gård i Enebakk .

IPT - et politisk satsingsområde

Tittelen på mitt foredrag er: Et løft for Inn på tunet.
Landbruks- og matdepartementet vil gjøre mange løft for Inn på tunet framover  bl.a gjennom :

  1. Ny St. melding for landbruks- og matpolitikken 
  2. Inn på tunet-løftet
  3. Nasjonal strategi for Inn på tunet

Ny stortingsmelding for landbruks-og matpolitikken

Regjeringen har bestemt å igangsette arbeidet med ny St.melding. Vi i politisk ledelse har reist rundt på regionale samråd i det ganske land – og vi var her hos de driftige trøndere 26. mars i år.

Her har dere jo kommet oss i forkjøpet og allerede laga ei egen landbruksmelding  - ja, for Trøndelagsfylkene da …., med mange gode poenger og perspektiver også til nytte for det nasjonale arbeidet. All ros for det! 

Ny St.meld – nye, grønne næringer

Det er behov for mange bein å stå på i landbruket. Dette er ikke noe nytt. Landbruket har til alle tider sett muligheter, spredd risiko og hatt mange inntektskilder. I meldingsarbeidet må vi se på potensialet for vekst innenfor vare- og tjenesteproduksjon basert på landbrukets ressurser. Kan vi gjøre noen grep for å legge bedre til rette for satsing her? Inn på tunet er en spennende vekstnæring i denne sammenheng.

Jeg er opptatt av å utvikle en politikk som fremmer lokale og regionale fortrinn. Disse må identifiseres og utvikles i et nært samarbeid mellom næringen, myndigheter, virkemiddelapparat og forskning. Vi må stille oss spørsmål om vi kan bruke de regionale partnerskapene på en enda bedre måte, for å dra sammen og hjelpe hverandre med å lykkes.

Inn på tunet har vært et politisk satsingsområde i flere år. Politisk har Landbruks-og matdepartementet  forankret Inn på tunet i:

  • Regjeringsplattformen Soria Moria II
  • Jordbruksavtalen 
  • Samarbeidsavtalen mellom LMD og KS

Det er nå om lag 800 gårdsbruk som tilbyr Inn på tunet- tjenester, og det er stor interesse for å starte opp slike tilbud rundt i hele landet. En tilsvarende registrering i 2007 viste 650 tilbydere. Dette indikerer en betydelig vekst i næringa.

Organisasjonene skal ha ros for å ha tatt initiativ og ansvar for viktige oppgaver og opprettelse av egne Inn på tunet utvalg både i Norges Bondelag og Norsk Bonde- og småbrukarlag. Dette gir viktige signaler til næringa.

Inn på tunet skal være en del av det mangfold vi ønsker å stimulere til for å utvikle livskraftige lokalsamfunn der det skapes nye næringer, der folk trives og spesielt kvinner og barn og ungdom finner en utfordrende og attraktiv framtid.

Vår samarbeidsavtale med Kommunenes interesseorganisasjon KS understreker dette fokuset.

I regjeringsplattformen vår Soria Moria II er Inn på tunet nevnt spesielt - som et område det skal stimuleres til å utvikle innenfor tjenesteproduksjon knyttet til landbruket.

De siste års jordbruksavtaler har også vært avgjørende for en aksellerering i utviklingsarbeidet. Ikke minst vedtaket om den 3-årige satsingen Inn på tunet-løftet, der vi også fikk med oss Kommunal- og regionaldepartementet.

Inn på tunet -løftet

  1. Innledningsvis vil jeg fastslå at IPT-løftet er en nasjonal satsing med todelt formål: 
    det er en konkret 3-årig satsing rettet mot kommunene - der utvalgte kommuner skal gjennomføre et tverrsektorielt løft for arbeidet lokalt i egen kommune 
  2. et nasjonalt politisk løft for å styrke lokale, regionale og nasjonale aktørers samarbeid om Inn på tunet

Løftet skal styrke arbeidet med tjenesteutviklingen i kommunene, og bevisstgjøre kommunene på tjenester innenfor grønn omsorg, grønt arbeid og grønn læring!

Målet er å styrke kommunenes kapasitet og kompetanse til å drive tverrsektorielt utviklingsarbeid innenfor dette området, og forankre Inn på tunet i kommunale planer og strategier.

Målet er også å skape samarbeid mellom aktører nasjonalt, regionalt og lokalt om implementering av  løftet - og vi ser allerede fruktene av det på mange områder.

Status ved søknadsfristen 10.mai er virkelig oppløftende:
Det foreligger hele 86 søknader hvorav flere er fellessøknader for flere kommuner . LMD og KRD foretar endelig utvelgelse av deltagerkommuner 22. juni 2010.
 
LMD og KRD er svært fornøyd med mobiliseringen hos Fylkesmenn, Innovasjon norge og bondeorganisasjonene - og ikke minst i faglig møtearena for Inn på tunet som er et bredt sammensatt rådgivende organ for  Landbruks-og matdepartementet. 

Fra handlingsplan til Nasjonal strategi for inn på tunet

Den nasjonale handlingsplanen for Inn på tunet som kom i september 2007, har vært viktig for synliggjøring og prioritering av oppgaver i det videre utviklingsarbeidet.

Handlingsplanen har bidratt til å sikre gode offentlige tilbud gjennom kvalitetssikra Inn på tunet tjenester, økt kunnskapsproduksjon gjennom forskning, nettverk, samarbeid og kompetanseheving.

En nasjonal strategi

LMD tar nå initiativet til en nasjonal strategi for Inn på tunet. En nasjonal strategi for felles politikkutforming og samarbeid med andre departement  om:

  • innovasjon i tjenester
  • kvalitetssikring
  • forskning og utvikling 
  • kompetanse og utdanning 
  • organisering - roller og ansvar 
  • nordisk og internasjonalt samarbeid

Det legges opp til en bred involvering og prosess med andre departement, fylkesmann, fylkeskommune, Innovasjon Norge, KS, forskning, kjøpergruppen og  bruker organisasjoner.

Jeg nevnte at KRD er med i Inn på tunet-løftet - av mange gode grunner. Jeg vil gjerne understreke viktigheten av samarbeidet med KRD og den relevans Inn på tunet-løftet har i distrikt-og regionalpolitisk sammenheng. 

Distrikts-og regionalmeldingen

Distrikts- og regionalmeldinga St.meld. 25 Lokal vekstkraft og framtidstru vektlegger nettopp dette: Å sette i gang positive utviklingsprosesser i bygdene og støtte opp om lokal utviklingskraft. Tenke nytt og tørre nytt!  

  • Styrke lokal vekstkraft i kommunene
  • Styrke kommunenes samfunnsutviklerrolle 
  • Styrke kommunenes rolle som førstelinje for næringsutvikling. 
  • Videreutvikle samarbeidet mellom regionale og nasjonale aktører som støttespillere for lokal samfunnsutvikling
  • Styrke kapasitet og kompetanse i kommunene til mobilisering og gjennomføring av utviklingsprosjekt

Disse målsettingene ligger til grunn for det nasjonale arbeidet med Inn på tunet og ikke minst Inn på tunet-løftet som jeg skal komme enda nærmere inn på om litt.

Jeg synes vi med Inn på tunet-løftet treffer spikeren rett på hodet i forhold til regjeringas uttalte ambisjoner i regional- og distriktsmeldinga.

Regjeringen har ført en aktiv politikk for utnytting av regionale og lokale fortrinn, en politikk for at ressursene tas i bruk der folk bor. Verdiskapingsprogrammer, kompetansenav, inkubatorer, næringshager, bolystprogrammer, opprettelse av distriktssenter, styrking av kommunene som førstelinjetjeneste for næringsutvikling osv. er gode eksempel på dette.

Partnerskapstankegangen blir fortsatt sentral. Vi vil legge til rette for et godt samarbeid mellom politikere, næringsliv, organisasjoner, utdanningsmiljøer, forskning, fagforeninger og menigmann. Så også i Inn på tunet-løftet!

Tjenesteutvikling

Vi vil også utfordre andre departementer til et samarbeid om Inn på tunets plass i store nasjonale politikkområder og reformer. Her vil jeg i tillegg til Distrikts-og regionalmeldinga og Innovasjonsmelding nevne sentrale planer og strategier som:

  • Omsorgplan 2015 og Samhandlingsreformen - vektlegging av kommunenes implementering av reformen og f.eks Demensplan 2015
  • NAV- reformen - kvalifiseringsprogrammet, arbeidstrening, attføring
  • Kunnskapsløftet - vektlegging av lokalsamfunnet som læringsarena, spesialpedagogiske tiltak, grønn skolesekk, ungt entreprenørskap  
  • Folkehelsemeldinga og lovven og implementeringen av denne i kommunene 
  • Kriminalomsorgsmeldingen - flere kan gjennomføre straff utenfor fengsel
  • Kriminalitetsforebyggende handlingsplan - forebygging
  • Og bosetting - og introduksjonsprogrammer ift. integrerings- og inkluderingsarbeid overfor flyktninger og innvandrere er viktige områder

Nasjonalt kvalitetsikringssystem er snart på plass

Et nasjonalt kvalitetsikringssystem for Inn på tunet er utarbeidet i regi av Norges Bondelag. Dette er en viktig milepæl.  

Inn på tunet  er type tjenester med svært mange aktører og fallgruber.

Vi må holde sterkt fokus på brukerne av tjenestene og at dette ofte er rettighetsbaserte tjenester.

Landbrukets kvalitetssikring skal dekke generelle og spesielle HMS-krav, aktivitetsinnhold og absolutte krav og minstestandardkrav til tilbyder.

På kjøpersiden- det vil ofte si det offentlige gjennom kommuner og stat - må det også arbeides aktivt med egen bestillerkompetanse.

Innenfor opplæring - ser vi at det er behov for nøye oppfølging av opplæringslovens krav og en kvalitetssikring i forhold til kommunenes praktisering og bestilling av tjenester.

Vi er i dialog med Kunnskapsdepartementet om dette, og departementet vil komme med en veileder med operative krav til praktisering av opplæringsloven. Veilederen vil foreligge innen nytt skoleår starter og kommer til anvendelse der. Landbruks- og matdepartementet er glad for at disse avklaringene nå kommer, og mener det i framtida må være en tett dialog med fagmyndigheter på alle sektorområder.

Landbruks- og matdepertementet vil i embetsoppdragene til fylkesmannen  spesielt påpeke det tverrsektorielle ansvaret for kvalitetssikring av og tilsyn med tjenestene. Kvalitetssikringen skal gjelde både på kjøpersiden, tilbyder- og tilsynssiden.
 
Inn på tunet-bonden er utviklings- og foregangsbønder i vid forstand. Med all den prøve og feile det innebærer. 

Forskning og utvikling

Forskning og utvikling er grunnlaget for innovasjon og kvalitetssikring

  • Kunnskapsstatusen fra 2008 dokumenterer et stort forskningsbehov
  • Det er bevilget 12,6 mill kr over tre år til forskning på IPT  
  • 4 mill kr i utviklingsmidler over jordbruksavtalen 2011(i tillegg til 5 mill til IPT-løftet). Totalt går det 9 mill kr over JA til IPT i 2011.
  • Viktige temaer å se nærmere på : 
    - effekten av tjenestene
    - organisasjonsformer og nettverk
    - roller og samhandling
    - forretningsmodeller

Norsk institutt for landbruksøkonomisk forskning (NILF) vil i morgen legge fram resultater her på konferansen fra en undersøkelse blant utvalgte kommuner i fire fylker. Kan IPT-tjenester representerer muligheter for økonomisering med kommunale ressurser, sammenlignet med andre, tilsvarende tjenester? Det blir spennende å se resultatene.

Internasjonalt er det også stor interesse for forskning på bygdeutvikling/ lokalsamfunnsutvikling og grønne tjenester - eller det som kalles Green Care eller Social farming. Her har nok Norge både mye å lære bort, men også å hente. Mange spennende foredragsholdere vil belyse dette på konferansen - og LMD tar med seg impulser inn i både strategiarbeidet, meldingsarbeidet og de nordiske og internasjonale samarbeidsforum .

Takk for meg

Vår landbruks- og matminister Lars Peder Brekk har i sin virketid vært levende opptatt av Inn på tunet. Han har bl.a sammen med både Bjarne Håkon Hansen og Knut Storberget  besøkte flere Inn på tunet- gårder og viste de fram for presse og riksmedia. Dette er en hjertesak for vår minister.  
 
Jeg har personlig også hatt gleden av å delta på disse årlige nasjonale konferansene for Inn på tunet, og i tillegg en del regionale konferanser. Jeg er svært imponert over det arbeidet som foregår i hele landet. Det skapes viktige og inspirerende møteplasser og læringsarenaer for hele bredden av aktører i Inn på tunet - både tilbydere, brukere av tjenestene og kjøperleddet.

Jeg ønsker lykke til videre med konferansen.

Takk for meg.