Historisk arkiv

Landbruk og mat: Samråd i Innlandet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Landbruk og mat: Behovet for bedre inntekter i landbruket, rekruttering og utdanning, og jordvern var blant hovedpunktene da landbruks- og matminister Lars Peder Brekk inviterte til samråd om regjeringens Melding til Stortinget om landbruks- og matpolitikken, på Lillehammer.

Landbruk og mat: Behovet for bedre inntekter i landbruket, rekruttering og utdanning, og jordvern var blant hovedpunktene da landbruks- og matminister Lars Peder Brekk inviterte til samråd om regjeringens Melding til Stortinget om landbruks- og matpolitikken, på Lillehammer.

Gjennom hele 45 innlegg fikk Landbruks- og matdepartementets folk mange innspill med seg til arbeidet med ny Melding til Stortinget om landbruks-og matpolitikken. Salget av Borregaard-skogen, og ikke minst rovdyrproblematikken, var også tema som opptok mange. Sistnevnte blir ikke noe stort tema i denne meldingen, opplyste statssekretær Ola T. Heggem.

Fra samråd på Lillehammer
Lyttet og noterte: Landbruks- og matminister Lars Peder Brekk, fylkesmann Kristin Hille Valla og statssekretær Ola T. Heggem.

Fotosynteseforvalter
Even Mengshoel presenterte seg som fotosynteseforvalter, og var opptatt av de store mulighetene som ligger i skogen. - Vi kan hogge 16- 18 millioner kubikkmeter mer enn vi gjør i dag, uten å gå på akkord med miljøhensyn. Det utgjør et ubrukt potensiale for verdiskaping på 25 milliarder kroner, sa han. Mengshoel ga honnør til de ordningene som er innført for flis-støtte, men etterlyste ellers langt mer aktiv politisk handling for å fremme bruken av bioenergi. - Og så må vi ikke la et teoretisk INON-begrep overstyre praktisk miljøkunnskap, sa Even Mengshoel.
 
     Even Mengshoel
Even Mengshoel

Kjøkkenbord-praten
Mange, både unge og eldre, var opptatt av kjøkkenbord-praten. Hvis den blir for ensidig negativ, vil den over tid kanskje mer enn noe annet påvirke de unge sin holdning og lyst til å ta over.

- Selvfølgelig handler det om brukbare inntektsmuligheter, men det handler også om noe mer; samhold, nettverk og utdanning, sa Ingrid Bu, som var en av flere ungdommer som benyttet anledningen til å gi innspill. - det er viktig å gi ungdommen motivasjon til å drive landbruk, sa hun.


Ingrid Bu
 

Fjellørret fra Peru??
Espen Blåfjelldal driver kro og et lite bryggeri i Bagn i Valdres. Han vi svært gjerne bruke mest mulig norske råvarer, men det er vanskelig. - Til bryggeriet må vi importere alt av humle og malt. Det er ikke mulig å få tak i slikt her i landet. Og hvis vi ønsker å servere fjellørret, ender vi gjerne opp med ørret fra Peru! sa han. - Det er Peru-ørreten vi får gjennom de vanlige distribusjonskanalene. Dersom vi skal ha lokale varer, må vi ut og hente de selv, hvis det i det hele tatt er mulig å få tak i. Hvorfor kan ikke Tine ta seg av distribusjonen? undret Blåfjelldal.


Espen Blåfjelldal

Han syntest også det var paradoksalt at rakfisk-produsentene i Valdres i stor grad må hente fisk fra Danmark fordi de ikke får lov til å utvide produksjonen i Valdres på grunn av utslippsreduksjoner. - Utslippene ender til sjuende og sist opp i den samme fjorden, Skagerak, mente Blåfjelldal. 

Framtid for mjølkeproduksjonen i Lom?
Silke Hansen liker ikke å klage, men syntest hun måtte melde inn bekymring for den utviklingen hun er vitne til blant mjølkeprodusentene i Lom. - Av 95 mjølkebruk har 10 % nærliggende planer om å legge ned. De fleste aktive bøndene driver nå tre til seks bruk. Landskapet setter grenser for hvor langt det er mulig å rasjonalisere. Jeg tror snart vi når grensen for hvor langt det er mulig å effektivisere produksjonen. Inntektsforholdene må bli bedre, og vi må få mer investeringsmidler, sa Silke Hansen.
 


Silke Hansen

Ellers sagt & meint 

  • Siden det er kvinnedagen i dag, skal jeg la være å snakke om kastrater. 
  • Vi har råd til stadig finere og mer kostbart toalettpapir, men ikke til trygg og god mat.
  • Statssekretær Ola Heggem: - Veldig mange av medaljevinnerne i Vancouver kommer fra gard, spesielt mjølkebruk! Fra salen: - Hvis vi dobler antall mjølkebruk, vil vi få dobbelt så mange OL-medaljer. 
  • Det er vanskeligere å få lov til å lage øl enn våpen i Norge. 
  • Det er lov å kjøre ei skogsmaskin på 40 tonn i terrenget, men ikke en snøscooter på noen 100 kilo. 
  • Brekk bør ta for seg´n Sigbjørn Johnsen og sette seg på´n til han har ordnet opp i skatteforholdene for hestenæringen.

Landbruk og mat: Behovet for bedre inntekter i landbruket, rekruttering og utdanning, og jordvern var blant hovedpunktene da landbruks- og matminister Lars Peder Brekk inviterte til samråd på Lillehammer.

Alle foto: LMD