Historisk arkiv

Grüne Woche: Vil ha sterke norske mat-regioner

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

”Smaken av Norge” - ny matpolitisk strategi

Grüne Woche: Landbruks-og matminister Terje Riis-Johansen vil at 20 prosent av matomsetningen skal være norske matspesialiteter. For første gang er det laget en samlet strategi for matpolitikken som tar for seg hele prosessen fra produksjon fram til forbruker.

  • Handlingsplan for mattrygghet i landbruksproduksjonen 
  • 20 prosent av matomsetningen i butikkene bør være norske matspesialiteter
  • Forbrukerne skal involveres mer i matpolitikken 
  • Vil bygge opp sterke regionale mat-nettverk
  • Skal overvåke prisdannelsen i matkjeden

Dette er noen av hovedpunktene i landbruks- og matminister Terje Riis-Johansens nye matstrategi: ”Smaken av Norge.” Det er første gang det lages en samlet strategi for matpolitikken som tar for seg hele prosessen fra produksjon fram til forbruker.

- Strategidokumentet danner grunnlag for en mer helhetlig matpolitikk, hvor alle aktørene må spille på lag. Dette vil bidra både til en konkurransedyktig matvaresektor og større mangfold og tilgjengelighet for forbrukerne, sier Riis-Johansen.

- De norske matvarekjedene  bør ha som ambisjon at rundt  20 prosent av matomsetningen innen 2020 skal være norske matspesialiteter, sier landbruks-og matminister Terje Riis-Johansen.

Trygg mat står helt sentralt og er en forutsetning for å nå målet om et aktivt landbruk og en matproduksjon i hele landet. Det skal utarbeides en egen handlingsplan for mattrygghetsarbeidet i landbrukssektoren. Landbruks- og matdepartementet skal gjennomgå de økonomiske virkemidlene i landbrukspolitikken for å vurdere om de støtter opp om de matpolitiske målene.

Landbruks- og matminister Terje Riis-Johansen under pressekonferansen i Den Norske Ambasade i Berlin. Foto: Gorm K. Gaare.
Utfordrer matvarekjedene: - De bør ha som ambisjon at rundt  20 prosent av matomsetningen innen 2020 skal være norske matspesialiteter, sier landbruks-og matminister Terje Riis-Johansen. Foto: Gorm K. Gaare.

Regionale matnettverk
Riis-Johansen presenterte den nye matstrategien ”Smaken av Norge” på den norske pressekonferansen under Grüne Woche i Berlin torsdag. Som ett av flere prioriterte tiltak vil landbruks- og matministeren stimulere til etablering av regionale matnettverk som samarbeider om markedsadgang, distribusjon, salg og profilering av matspesialiteter fra sine regioner. Flere regioner fremstår nå som sterke merkevarer, med de positive ringvirkninger det har for mat- og reiselivsbransjen i området. 

- For å lykkes i et stadig tøffere marked, er det viktig å utvikle og utnytte konkurransefortrinn knyttet til naturgitte eller historiske forhold, spesielle råvarer, produksjonsmetoder, kvalitet, dyrehelse- og mattrygghetsfortrinn. Dette kan for eksempel gjøres ved å satse mer på å utvikle ordninger for mat og menyer med regionalt særpreg. Det er også nødvendig å sikre tilgjengelighet av matspesialiteter, sier matministeren.

Markedstilgang
For å øke etterspørselen etter norske matspesialiteter må produktene bli mer tilgjengelige og synlige gjennom markedsføring og annen profilering. Landbruks- og matminister Terje Riis-Johansen er særlig opptatt av å bedre de mindre produsentenes markedstilgang, og har tatt initiativ til et samarbeid med flere hotell- og dagligvarekjeder.

Under messen i Berlin undertegnet matministeren og sjefen for Joker-kjeden, Kjell Arne Bjerklund, en avtale som går ut på at minst 30 Joker-butikker skal profilere et utvalg av norskproduserte spesialiteter og lokale/regionale matprodukter. Flere butikker skal med etter hvert. Landbruks- og matdepartementet har nylig inngått en lignende avtale med hotellkjeden Rica som nå utvider sin satsing.

-Kjedene er avgjørende for at de norske matspesialitetene skal nå frem til forbrukeren. Hvorfor skal vi være så mye dårligere enn Italia og Frankrike? Etter min mening bør kjedene ha som ambisjon at rundt 20 prosent av matomsetningen innen 2020 skal være norske matspesialiteter, sier Riis-Johansen.

Prisovervåking
Regjeringen og Landbruks- og matdepartementet skal fortsatt gjennomføre prisovervåking. Ulike prosjekter dokumenterer prisdannelsen på mat, og viser prisutviklingen på de ulike leddene i matvarekjeden. Dette skal gi økt kunnskap både for forvaltningen og forbrukerne, og bidra til å øke konkurransen.
 
Involvere forbrukerne
For å kunne utvikle en god matpolitikk er det nødvendig å involvere forbrukerne. Det bør videreutvikles gode systemer for informasjon og kritisk tilbakemelding fra forbrukerne, understrekes det i ”Smaken av Norge”:

- Jeg ønsker et større forbrukerengasjement på mitt område. Vi bør skaffe oss bedre kunnskap om hva forbrukerne vet om norsk landbruksproduksjon og hva slag type de ønsker seg, sier Riis-Johansen.

- Vi skal konkurrere på mer enn bare høy mattrygghetsstandard. Vi må hevde oss på områder som kvalitet, smak og det særegne norske, i tillegg til miljøvennlig produksjon. Profilering av ”Smaken av Norge” er et viktig grep. Det er viktig å øke oppmerksomheten om Norge som matnasjon gjennom markedspåvirkning og profilering av norsk mat på ulike måter.  På denne måten legges det til rette for næringsutvikling og verdiskaping i distriktene, og vi blir stolte av den maten vi produserer, sier landbruks- og matminister Terje Riis-Johansen. 

Kontaktpersoner:
Informasjonssjef Ottar A. Løvik: 48 14 04 77
Avdelingsdirektør Hege Wetland: 91 66 43 83
Avdelingsdirektør Anne Marie Glosli: 95 08 24 00