Historisk arkiv

Landbruks- og matministerens svar på spørsmål nr. 25 til Stortingets spørretime 14.02.07

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Spørsmål fra representanten Torbjørn Andersen

Spørsmål fra representanten Torbjørn Andersen

Flere kommuner på Sørlandet har innført og praktiserer boplikt. En form for boplikt er for landbrukseiendommer og en annen form er boplikt i enkelte byer som for eksempel Lillesand der man vil skjerpe bopliktkontrollen. Boplikt er omstridt og fungerer som oftest dårlig som virkemiddel til å opprettholde bosettingen både i landbruket og i byene.

Mener statsråden det er i tråd med folkeretten å tvinge folk til bosette seg på eiendommer man selv eier, eller ser statsråden et behov for å endre de norske bopliktsreglene?

President,

Regjeringen ønsker å gjennomføre et distriktspolitisk krafttak for å opprettholde hovedtrekkene i bosettingsmønsteret og legge grunnlaget for verdiskaping i hele landet. I et land med spredt bosetting og store avstander må vi ha vilje og evne til å føre en politikk som vil noe mer enn å styre gjennom rammevilkår og ellers la markedet råde. For meg er det viktig å ha en helhetlig politikk for utnyttelse av både landbrukseiendommer og boliger, og vi må ta i bruk forskjellige virkemidler for å sikre levende bygder. Boplikt – og da både personlig boplikt på landbrukseiendom og ”upersonlig” boplikt på boligeiendommer i de kommunene som mener det er behov for slike bestemmelser – er et av virkemidlene vi har i dag. Tas boplikten bort, legges forholdene til rette for at slike eiendommer blir brukt til fritidseiendommer. Det er vi ikke tjent med.  

Jeg mener med andre ord at det er mange gode grunner til at vi i Norge skal legge opp til å ha boplikt også videre.  

Jeg er klar over at EU-domstolen i en avgjørelse om personlig boplikt på landbrukseiendom gir uttrykk for at boplikten slik den er utformet i Danmark bl.a. bør vurderes i lys av menneskerettighetene. Som jeg også informerte Stortinget om i spørretimen i forrige uke – er det grunn til å gå grundig og skikkelig gjennom dommen. Jeg vil deretter komme tilbake med mer informasjon til Stortinget om hva som ligger i domsavsigelsen.