Historisk arkiv

Innlegg under åpningen av Norsk institutt for skog og landskap 29.06.06

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Av: Departementsråd Per Harald Grue

Innlegg under åpningen av Norsk institutt for skog og landskap 29.06.06

Under allmøtet med de ansatte på Skogforsk og NIJOS sist høst sa jeg at

Skogforsk + NIJOS blir sant

Skogforsk + NIJOS = bra - bedre - best

Og det står jeg fortsatt for - sammen blir dere bare bedre! Og det er det vi er her for å markere i dag. Dette er en historisk dag - vi markerer ikke først og fremst avviklingen av NIJOS og Skogforsk, men etableringen av et nytt og viktig institutt under LMD - der også arbeidet med genressurser samles i et nytt senter.

Denne sammenslåing den siste i rekken av en lang rekke omstruktureringer av LMDs underliggende etater. Etableringen av SLF og Mattilsynet har vært de største endringer, men også etableringen av Bioforsk fra nyttår av var en stor omorganisering - og i dag er det altså deres tur. Bakgrunnen for alle disse endringene er hele tiden å gjøre vårt apparat sterkere, mer helhetlig og mer robust og rusta for framtidens utfordringer.

Vi har understreket hele veien at vi nå slår sammen to høykompetente institusjoner med dyktige medarbeidere og viktige oppgaver. Det er en lang felles historie mellom de to gamle instituttene - med lange og gode tradisjoner for godt samarbeid på en lang rekke områder. Nå skal det ikke lenger bare være samarbeide - nå smeltes det hele sammen til et fellesskap.

Bakgrunnen for at dere blir slått sammen er hypotesen om at 1 + 1 blir noe langt mer enn to – og at vi har store oppgaver framover som krever økt bredde, økt styrke og for den del fortsatt evnen til å gå djupt inn i visse oppgaver.

Egon i Olsen-banden blir ofte sitert på at ”jeg har en plan” - og slik ble det for Landbruks- og matdepartementet også; vi kom fram til en plan om én institusjon som både skal være en skogforskningsinstitusjon og en kunnskapsinstitusjon knyttet til arealressursene som omfatter både skog, jord, kulturlandskap og andre tema - og som altså har fått navnet Norsk institutt for skog og landskap.

Planen vår - og forventningene våre - er at denne nye institusjonen som har sin basis i Skogforsk og NIJOS - er det riktige utgangspunktet for å

  • møte stadig mer komplekse utfordringer på en offensiv måte
  • stå for en bred verdikjedetilnærming
  • møte utfordringer i forhold til økt konkurranse, økt internasjonalisering og økt brukerkontakt
  • hente ut positive gevinster ved samordning av skogforskning og geografiske informasjonssystemer
  • skape flere nye og positive muligheter
  • være et helhetlig samlende kraftsenter for genressursarbeidet

Vi forventer at den nye institusjonen skal videreføre høy kvalitet i gjennomføringen av de oppgavene dere har drevet med før, men også skal hente ut synergier og skape ny aktivitet i det rommet som oppstår der ulike kompetanser og miljøer møtes og brytes mot hverandre. Vi har lagt vekt på å understreke at kjerneområdene skal videreføres, men at sammenslåingen også vil innebære frigjøring av ressurser for å kunne forsterke og videreutvikle innsatsen på viktige områder.

Vi har lagt stor vekt på de ansattes medbestemmelse og behov for involvering i prosessene. Sammenslåingsprosessen har gått relativt fort, ikke minst sammenliknet med andre prosesser her ute. Den har gått for seg i en positiv tone og det vil jeg berømme dere for - dere har alle bidratt til at dette på mange måter har vært en forbilledlig samordningsprosess; konstruktivt, med en åpen tone og med vilje til å finne løsninger. Jeg regner med at det føles godt for dere selv, jeg er sikker på at dette er et meget positivt utgangspunkt for den nye institusjonen og dere skal være klar over at dette har gitt oss i departementet økt respekt og forståelse for de store utfordringene dere skal gå løs på.

Vi har sagt mye om hva den nye organisasjonen skal bli, både når det gjelder kommunikasjon, brukerkontakt, strategiske utfordringer, organisering osv. Nå gleder vi oss bare til at alt dette skal virkeliggjøres.

Vi har helt dagsaktuelle utfordringer der vi trenger den nye institusjonens brede og samlede kunnskap. Dette gjelder bl.a. arbeidet med en nasjonal strategi for økt avvirkning av skog som er et politisk viktig tema om dagen. Også arbeidet med bedre miljøhensyn i skogbruket er viktig. Og det er forsterka politisk oppmerksomhet omkring hensynet til vernet av dyrka mark, god ivaretakelse av kulturlandskap. Nettopp tema som er i kjerneområdet for Skog og landskap.

Skogforsk og Nijos har stått for kvalitet og soliditet på alle områder, og dette er verdier som dere bringer med dere inn i Norsk institutt for skog og landskap og som den nye institusjonen, landbrukspolitikken og samfunnsutviklingen vil ha glede og nytte av. Den framtidige naturressursforvaltningen i Norge skal bli mer effektiv og bærekraftig, verdiskapningen i skog og arealressursene skal vokse og genressursarbeidet skal skyte fart - og alt dette som resultat om den innsatsen dere kommer til å gjøre!

Gratulerer med dagen!!