Historisk arkiv

Tale: Åpningen av Trøndersk Matfestival

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Trondheim

Av: Statssekretær Ola Heggem

Kjære matentusiaster;

Hjertelig takk for invitasjonen til å åpne Trøndersk Matfestival. I tillegg til å være et glimrende utstillingsvindu for norske matspesialiteter, er matfestivaler og matmesser med på å bringe råvareleverandørene i direkte kontakt med markedet på en morsom og spennende måte. Dette bidrar sterkt til å synliggjøre det tette avhengighetsforholdet mellom råvarekvalitet og det sluttresultatet vi tilbys på tallerkenen.

Samtidig har dette en politisk dimensjon. Norsk landbruk er en politisk næring som er avhengig av legitimitet i befolkningen. Kunnskap om, og forståelse for, produksjonsformer og matmangfold er viktig i denne sammenheng. Matfestivaler som dette og dager som i dag med mye folk i byen, bidrar til det vi er ute etter.

Her får også bonden, fiskeren og fiskeoppdretterne direkte respons på arbeidet sitt, og denne markedsdialogen er helt avgjørende for å kunne velge riktig kurs videre i det flotte utviklingsarbeidet som nå skjer på matområdet i Trøndelagsfylkene.

Hva er det som kjennetegner Trøndelag som matfylker
I Trøndelag er landbruks- og marinbasert matforedling store og betydelige næringer. Med om lag 8000 gårdsbruk, vel 1000 fiskere, med over 700 sysselsatte innen oppdrett av laks og ørret og vel 6000 sysselsatte i næringsmiddelindustrien, har de to trøndelagsfylkene en stor virksomhet av vesentlig betydning for landsdelens økonomi, sysselsetting og bosetting.

I tillegg til en sterk primærproduksjon og næringsmiddelindustri, er det også en betydelig aktivitet og kompetanse innenfor sterke fagmiljøer:

  • Fagmiljøene i Trondheim er i tillegg til fagmiljøene på Ås og i Stavanger, de viktigste innenfor matkunnskap i Norge. NTNU, SINTEF og Institutt for næringsmiddelfag (INF) ved Høgskolen i Sør-Trøndelag er alle viktige fagmiljøer i Trondheim. Høgskolen i Nord-Trøndelag og Norsk Senter for Bygdeforskning i Trondheim er også viktige institusjoner i landbrukspolitisk sammenheng.
  • Flere naturvitenskapelige forskningsmiljøer som er rettet mot primærproduksjonen, er også lokalisert i Trøndelag og Midt-Norge, for eksempel landbruksinstituttene NORSØK på Tingvoll som nå har blitt en del av Bioforsk og Bioforsks senter på Kvithamar.  På den maritime siden har vi SINTEF Fiskeri og havbruk, og Akvaforsk på Sunndalsøra og Averøy.  
  • En rekke videregående skoler har næringsmiddelfag i sitt tilbud og for eksempel Mære landbruksskole har utvidet sitt kompetansefelt fra landbruk til også å inkludere arbeid for småskala matforedling. Skolen er blitt et av navene i det regionale kompetansenettverket i regi av Verdiskapningsprogrammet for matproduksjon. Mære har også utviklet faglig kontakt med kompetansemiljøer på småskala matforedling i Jämtland.
  • Kokkene har også vist interesse for regional mat. De to kokkelaugene i Trøndelag har samarbeidet om å utgi en kokebok «Matgleder fra Trøndelag». Dette viser et ønske og vitner om et engasjement for å utvikle en trøndersk identitet knyttet til mat.
  • Reiselivsbedriftenes Landsforening Trøndelag mfl. har gjennomført et prosjektarbeid «En smak av Trøndelag» for å få reiselivsbedrifter til å trekke fram lokal matkultur.
  • Det er også en relativt stor aktivitet blant gårdsforedlere og småskala nisjeprodusenter. Norsk Gardsmat har nærmere 30 produsenter i Trøndelag, og disse har i flere år vært aktive pådrivere for iverksetting av fellestiltak i tillegg til å utvikle egen foredling.
  • Ikke minst har Fylkesmennenes landbruksavdelinger (FMLA) i Nord- og Sør-Trøndelag engasjert seg i forhold til småskala foredling og lokal mat. Tiltakene er i første rekke knyttet til kompetanseheving med utgangspunkt i videregående skoler og høgskoler, utvikling av nettverk gjennom kurs, seminarer og studieturer, tiltak for å stimulere matkulturen og tiltak for styrke salg, markedsføring og distribusjon.
  • Vi finner også flere eksempler på lokal nyskapning som for eksempel sjømat i områdene Ytre-Namdal, Fosen og Hitra/Frøya, «Mat fra fjellregionen» i Røros-området, «Matpalletten» i Innherred og «Den gyldne omvei» på Inderøya.

Hva betyr så denne matfestivalen for den videre utvikling?
Av det jeg hittil har sagt framgår det at Trøndelagsfylkene gjennom flere år kan vise til meget stort aktivitet på matområdet og at denne aktiviteten på mange områder er nyskapende og kunnskapsbasert.

Men de formaliserte, regionale samarbeidstiltakene er få, ja nesten fraværende.

Hovedvekten har hittil vært lagt på flotte enkeltarrangementer som utstillingen «Trøndersk landbruk» i Stjørdal, «Den Norske Matfestivalen » i Ålesund, «Smakeriet» på Røros, «Rennebumartnan» og de årlige, marine messene i Trondheim, «Norfishing» og «AquaNor» for å nevne noe.

Det vi opplever her i dag med Trøndersk Matfestival og det nyetablerte selskapet ”OJ! Trøndersk Mat og Drikke as” som eier og står for festivalen, er derfor noe helt nytt i Trøndersk mathistorie.

For her bygger en på et unikt samarbeid mellom mange aktører innenfor matsektoren. Og den grunnleggende ideen er at selskapet skal samle hele verdikjeden fra jord og fjord til bord. Her skal man gjennom lønnsom drift og med utgangspunkt i trønderske råvarer:

  • utvikle arenaer og nettverk for næringsaktører som samler både blå og grønn sektor
  • fremme trøndersk mat og drikke som merkevare
  • fremme teknologi- og kompetanseutvikling, produksjon og salg hos næringsaktørene og ikke minst
  • stimulere til ny matinteresse hos barn og ungdom gjennom konkurransen om å utarbeide det beste ”Blå-grønne kokkeheftet”.

Det borger godt for et stort og bredt samarbeid at selskapet ”OI! Tøndersk Mat og Drikke as” allerede ved etableringen i januar 2005 hadde 51 eiere og at en etter kapitalutvidelsen litt over et år etter, i mars 2006, hadde kommet opp i hele 90 eiere fra både offentlig og privat sektor og at det er lagt opp til en imponerende rekke med aktiviteter innenfor:

  • Rekruttering av flere eiere
  • Nettverksbygging
  • Kurs, konferanser og temadager og ikke minst
  • Trøndersk Matfestival som er en av hovedsatsingene i OI! I 2006.

Landbruks- og matdepartementet vil på denne bakgrunn:

  • gratulere selskapet ”OI! Trøndersk Mat og Drikke as” med den første matfestivalen,
  • vi ønsker lykke til med de neste festivaler
  • og framfor alt ønsker vi å markere at dette har vi stor tro på  med en sjekk på
                                     kr. 100 000,-

    til støtte og hjelp for gjennomføringen av et nytt og  spennende samarbeidsprosjekt for trøndersk mat.

Med dette erklærer jeg Trøndersk Matfestival 2006 for åpnet.

Takk!