Historisk arkiv

Landbruket kan levere store mengder miljøvennlig bioenergi

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Av: Landbruks- og matminister Terje Riis-Johansen

Landbruket kan levere store mengder miljøvennlig bioenergi

Mer bruk av fornybare energikilder er en rød-grønn tråd i Soria Moria-erklæringen. Bioenergi er det mest nærliggende alternativet. Så langt har vi sett heller beskjedne resultater i form av økt bruk av bioenergi i Norge. Regjeringen vil legge et betydelig større trykk på utviklingen på dette området.

Regjeringens visjon er at Norge skal være en miljøvennlig energinasjon og være verdensledende innenfor utviklingen av miljøvennlig energi. Vår kunnskap og kompetanse innenfor energisektoren må brukes til å utvikle teknologi og finne løsninger som reduserer utslippene av klimagasser. Norge har et stort potensial for nye fornybare energikilder som vind, bioenergi, sol, bølge og tidevannskraft.

Vedfyringens gleder
Bruk av bioenergi er ikke noe nytt. Vedfyringens gleder er noe de aller fleste har et forhold til. Å fyre med ved har lange tradisjoner, er del av kulturbegrepet og skaper trivsel og trim for mange. I skogfylket Hedmark utgjør bioenergi 1/5 av det stasjonære energiforbruket Av dette utgjør vedfyring en god tredjedel mens 13% er fjernvarmeanlegg og liknende.

Bioenergi er et miljø- og energipolitisk kinderegg. Jeg vil nevne tre viktige grunner til å satse mer på denne sektoren:

Miljøvennlig
For det første er bioenergi et miljøvennlig alternativ. I motsetning til olje, gir ikke bioenergi noe netto bidrag til utslippet av klimagassen karbondioksid (CO 2) til atmosfæren . Ved å erstatte for eksempel fyringsolje til oppvarming med bioenergi, kan det gi store bidrag til Norges behov for å redusere utslippet av CO 2. For hver TWh varme fra fyringsolje vi erstatter med bioenergi vil vi redusere Norges samlede utslipp av karbondioksid med én prosent.

Økt energifleksibilitet
Den andre viktige begrunnelsen er behovet for økt energifleksibilitet. Norge er særegen ved å være så ensidig avhengig av elkraft og olje - og har det høyeste forbruket av elektrisitet per innbygger i verden. Store andeler av forbruket i husholdningene går til oppvarming. Så mye som 70% av energien til oppvarming dekkes av elektrisitet. Store deler av dette bør erstattes av varme basert på bioenergi. Bioenergi kan bli en av de viktigste bidragsyterne til en nødvendig omlegging av energibruken - mot økt energifleksibilitet, men også til å dekke opp det økende energibehovet. Prognosene viser at forbruksøkningen vil være større enn tilgangen på tradisjonell energi de kommende årene.

Verdiskaping og sysselsetting
Den tredje viktige begrunnelsen for å satse på bioenergi er muligheten for økt verdiskaping og sysselsetting i landbruket og distriktene. Potensialet for utnytting av biomasseressursene i jord- og skogbruket er betydelig. I dag produserer vi 16 TWh bioenergi. Beregninger viser at potensialet ut fra dagens situasjon, er på 30 TWh. Med endrede rammebetingelser, og/eller en generell økning i energiprisen, er potensialet mye større. Erfaringstall fra Sverige viser at det skapes 200-500 arbeidsplasser per produsert TWh. (Til sammenlikning regner en med at gasskraftverk gir 7 – 8 varige arbeidsplasser per produsert TWh). Med andre ord kan en på relativt kort sikt skape rundt 12.000 nye årsverk i distriktene, gitt at vi lykkes i å få et raskere tempo i utbyggingen av bioenergi enn det vi har opplevd så langt.

På den enkelte gard, og for den enkelte bonde, gir bioenergi gode muligheter for å skaffe flere bein å stå på. Ved å satse på dette feltet kan en få tatt i bruk mer av gardens samlede ressurser og sikrer en bedre lønnsomhet totalt sett. I mange tilfeller kan bioenergi være den brikken som mangler for at garden kan gi sysselsetting på heltid.

Åpne landskap
Som en ekstra bonus gir økt produksjon av bioenergi fra landbruket også en annen positiv effekt, ved rydding av verdifullt kulturlandskap som mange steder er i ferd med å gro igjen.

Gjennomgang av rammebetingelser og virkemidler
Skal vi nå våre ambisjoner når det gjelder bioenergi, kreves en innsats på flere plan. Regjeringen skal foreta en gjennomgang av de generelle rammebetingelsene og de mer målrettede virkemidlene. Vi må finne ut av hvor skoen trykker – eller med andre ord hva det er som hindrer eller fremmer en utvikling av bioenergiområdet. I Soria Moria-erklæringen er vi inne på flere aktuelle tiltak og virkemidler som vi nå vil følge opp. Jeg kan bl.a. nevne at vi vil legge til rette for økt bruk av vannbåren varme og etablere gode finansieringsordninger for fjernvarme og bioenergi. Videre vil vi etablere et program for konvertering av gamle kjelanlegg fra olje til bioenergi, samt introdusere et program for å stimulere husholdningene til mer oppvarming basert på fornybar varme.

Bondevarme i Morgedal
Landbruksdepartementet har et eget bioenergiprogram som gir støtte til etablering av råvareleveranser og leveranser av ferdig varme fra landbruket (såkalt bondevarme). Jeg har sørget for å styrke programmet med 4 mill. kroner for 2006 i forhold til budsjettforslaget til den forrige regjeringen. Vi begynner å få fram mange gode prosjekter over hele landet – flere av dem pilotprosjekter som skal fungere som eksempler og forbilder for andre som vil satse.

Jeg kan trekke fram et eksempel fra mitt eget hjemfylke, Telemark, og Morgedal; Der har en skogeier nylig etablert et vaktmesterfirma som drifter et flisfyringsanlegg for leveranse av varme til Morgedal Hotell. I alt 800.000 kWh fra olje og strøm skiftes ut med lokalprodusert energi. Skogsflisa skal høstes i nabolaget ut fra et bevisst mål om at hotellets gjester og fastboende fortsatt skal kunne nyte et åpent og vakkert kulturlandskap. Og ikke nok med det – fyrhuset er bygd i tradisjonell telemarkstil. Dette prosjektet får svært liten transport av energi og er et godt eksempel på lokal verdiskaping. Det er et viktig poeng at en her ikke leverer råvare i form av flis, pellets og lignende, men ferdig oppvarmede hus. Når en på denne måten tar hånd om alle ledd i kjeden, blir også verdiskapingen og sysselsettingseffekten langt større.

Det er viktig å fortsette å stimulere den positive utviklingen som er i gang. Den fornybare biomassen finnes over hele landet, det er bare å ta den i bruk.


11.01.06