Historisk arkiv

Utdeling av Landbrukssamvirkets Likestillingspris for 2005.

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Av: Landbruks- og matminister Terje Riis-Johansen

Utdeling av Landbrukssamvirkets Likestillingspris for 2005.

 

Temakonferansen til Norsk Landbrukssamvirke, festmiddag torsdag 19. januar 2005.

Det er en ære og glede for meg å få dele ut Landbrukssamvirkets Likestillingspris for 2005. Dette er andre året prisen blir utdelt. Prisen deles ut til en person eller organisasjon som har nådd spesielle mål, eller som har utmerket seg på andre måter i arbeidet med å øke rekrutteringen av kvinner til styrene i Landbrukssamvirkets organisasjoner.

Målet for kjønnsrepresentasjonen i Norsk Landbrukssamvirke er 40% i 2009. Delmålet for 2005 var 20%, mens resultatet er 25%. Dette er imponerende og det er godt å se at landbruket ligger foran på dette området! Jeg håper at denne positive utviklingen vil fortsette. For at det skal skje, er det viktig å ikke hvile på laurbærene, men å fortsette å stå på. Det er jo slik at de siste prosentene ofte er vanskeligere enn de første, men med fortsatt innsatsvilje og hardt arbeid vil det være mulig.

Vi i regjeringa vil fortsette å arbeidet for økt likestilling i landbruket i årene framover. Jeg ønsker at både kvinner og menn skal trives i næringa og ha like reelle muligheter til å delta. Vi vil støtte opp om den innsatsen dere, aktører i næringa, gjør. Resultatene som landbrukssamvirket har oppnådd viser at man kan nå langt bare man setter seg klare mål, og arbeider målrettet for å nå disse målene. Denne gode utviklingen i kvinneandelen i styrene viser at alle har gjort en god innsats, men i dag skal vi trekke fram noen som har utmerket seg i 2005.

La meg først få si noe om årets pris: Prisen er en kulltegning av kunstneren Aase Gulbrandsen, Oslo. Motivet er kalt ” Fra Skåtøy kafe”. Hun er en anerkjent bildekunstner som har deltatt på en rekke utstillinger, bl.a. Statens høstutstilling gjennom mange år og er innkjøpt av blant annet Nasjonalgalleriet; Nye Rikshospitalet; Norsk Kulturråd; Riksgalleriet og Utenriksdepartementet. Hun har også hatt store utsmykningsoppgaver.

Juryen som har plukket ut årets vinner har bestått av:

  • Per Kristian Dotterud, fungerende Likestillingsdirektør og juryleder
  • Kjersti Løken Stavrum, redaktør Aftenposten
  • Gunn Ovesen, adm. dir. Innovasjon Norge
  • Brita Drangsholt Jaksjø, NLS, prosjektleder

Juryens uttalelse om prisvinneren er:
Årets vinner er en person som har tatt utfordringen med å endre kjønnsrepresentasjonen i et særlig mannsdominert miljø. Juryen berømmer vinneren for sitt engasjement i saken og ønsker at prisen skal virke inspirerende i det videre arbeidet.

Organisasjonen som vinneren er ansatt i, har etablert et prosjekt for å øke andelen kvinnelige tillitsvalgte – et arbeid som vinneren har ledet med glød helt fra starten av.

  • Prosjektet har gjennomført flere samlinger for kvinnelige medlemmer både i landsdelen og regionalt for å øke andel kvinnelige tillitsvalgte og bygging av kvinnenettverk.
  • På lokalplan arrangeres temakvelder, det utøves påtrykk på valgkomitéer, det foretas etterregistrering av kvinnelige medlemmer (to pr. bruk).
  • Prosjektet arbeider for kompetanseheving og samarbeider om mentorordning for kvinnelige ansatte i næringen.
  • Prosjektet har fått egen hjemmeside med bl.a. vekt på nettverksbygging.

Organisasjonens satsning på prosjektet har virkning langt utover sitt område ved den interesse det har vakt i de øvrige regionale samvirkeorganisasjoner i den aktuelle bransje.

Vinneren av Landbrukssamvirkets Likestillingspris for 2005 er styremedlem

Kåre Sjåvik i Skogeierforeninga Nord for sitt arbeid med prosjektet Kvintetten.

Gratulerer!