Historisk arkiv

Tunnel i Kristiansand - til beste for bymiljøet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Miljøverndepartementet

Miljøvernministeren har i dag godkjent tunnelalternativet for ny framtidig E39 mellom Gartnerløkka og Hannevikdalen i Kristiansand.

Pressemelding

Dato: 03.07.06

Miljøvernminister Helen Bjørnøy:

E39 i tunnel i Kristiansand – til beste for bymiljøet

Miljøvernministeren har i dag godkjent tunnelalternativet for ny framtidig E39 mellom Gartnerløkka og Hannevikdalen i Kristiansand. – En tunnelløsning er eneste akseptable løsning for bymiljø, landskap og framtidige utviklingsmuligheter i Kristiansand, sier miljøvernminister Helen Bjørnøy.

Saken har vært til behandling i Miljøverndepartementet fordi Statens vegvesen Region Sør fremmet innsigelse til tunnelalternativet i kommunedelplanen for E39.

Miljøverndepartementet mener at en bruløsning nær kvadraturen vil bli svært skjemmende landskapsmessig, og vil redusere miljøkvaliteter og utviklingsmuligheter for denne delen av byen i svært stor grad. Ingen av bruløsningene er akseptable ut fra miljø- og byutviklingsperspektiv. I dette tilfellet har det derfor vært nødvendig å velge en tunnelløsning, selv om dette innebærer en større kostnad.

– Jeg er fornøyd med løsningen. Det er viktig å understreke at tunnelalternativet ikke får konsekvenser for øvrige tiltak i Samferdselspakke for Kristiandsandregionen, sier samferdselsminister Liv Signe Navarsete.

Miljøverndepartementets vedtak gjelder den fysiske løsningen for vegstrekningen. Det forutsettes at det arbeides videre med kostnadsdekningen, og at merkostnadene ved tunellalternativet ikke medfører statlig medfinansiering. Det forutsettes tilslutning til finansieringsplanen fra Aust-Agder og Vest-Agder fylkeskommune.

Gevinstene for landskap, natur og kulturmiljø av en tunnelløsning vil være betydelige. Miljøverndepartementet legger også stor vekt på de langsiktige, positive utviklingsmulighetene en slik løsning gir for Kristiansand by og Kristiansandregionen.

Les brevet fra Miljøverndepartementet om vedtaket for E39.

Kontaktperson: Ekspedisjonssjef Tom Hoel, tlf. 22 24 59 00