Historisk arkiv

Ekstrasatsing på økt kunnskap og folkelig deltakelse for naturmangfoldet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Miljøverndepartementet

Regjeringen har i revidert statsbudsjett avsatt tre millioner kroner ekstra til Artsdatabankens arbeid med ulike naturmangfold-prosjekter. Midlene vil bli benytte blant annet til å få på plass en inndeling av norske naturtyper og til å utvikle en artsportal hvor interesserte kan registrere sine funn av arter i norsk natur.

- Denne satsingen vil gi bedre kunnskapsgrunnlag og samtidig gi økt folkelig deltakelse i arbeidet for naturmangfoldet, sier miljøvernminister Helen Bjørnøy.

Bevilgningen på tre millioner kroner skal gå til å bedre kunnskapsgrunnlaget om norsk naturmangfold, og samtidig bidra til å mobilisere flere i arbeidet for naturmangfoldet. Pengene vil bli kanalisert via Artsdatabanken, som har en sentral rolle i arbeidet for å sammenstille og formidle kunnskap om biologisk mangfold i Norge.

Det er nødvendig å utarbeide en norsk naturtypeinndeling som har bred konsensus i fagmiljøene. En slik inndeling er et nødvendig grunnlag blant annet for å utarbeide en rødliste for truede naturtyper i Norge. Pengene vil sikre sluttføringen av naturtypeinndelingen, slik at arbeidet med en rødliste for norske naturtyper deretter raskt kan startes opp.
 
Pengene som bevilges vil blant annet bli brukt til å forsere arbeidet med å utvikle en artsportal hvor interesserte kan registrere sine funn av ulike arter i norsk natur. Arbeidet vil skje i nært samarbeid mellom Artsdatabanken, kunnskapsinstitusjoner og frivillige organisasjoner. Det vil bli utarbeidet rutiner for kvalitetssikring og anvendelse av data fra denne typen registreringer.

Utover de nevnte prosjektene kan det også bli aktuelt å bruke deler av bevilgningen til andre prosjekter som ikke kan forventes løst innenfor Artsdatabankens grunnfinansiering. 

- Samtidig som vi raskt gjennomfører tiltak for å sikre naturmangfoldet, må vi bedre kunnskapsgrunnlaget og involvere flere i dette arbeidet. Derfor er jeg sikker på at denne ekstra satsingen en god investering, sier Bjørnøy.

Les mer om revidert nasjonalbudsjett 2007