Historisk arkiv

Et vellykket grep – skjærgårdsparken utvidet vest for Lindesnes

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Miljøverndepartementet

Miljøverndepartementet setter foreløpig inn 10 millioner kroner til etableringen av skjærgårdspark på kysten av Lister i Lyngdal, Farsund, Kvinesdal og Flekkefjord. Her sikres rundt 30 nye strandområder for friluftsliv, i alt om lag 2000 dekar som tilrettelegges gjennom frivillige avtaler med grunneiere. Lister-kysten er den siste tilveksten til skjærgårdsparkene i Telemark og Agder.

Miljøvernministeren markerte i dag den nye skjærgårdsparken med en båtbefaring fra Hidrasundet i Flekkefjord til Korshavn i Lyngdal.

Miljøvernminister Helen Bjørnøy markerte åpningen av Skjærgårdsparken med en befaring til sjøs. Foto: John Hansen, Hidra.
Miljøvernminister Helen Bjørnøy markerte åpningen av Skjærgårdsparken med en befaring til sjøs. Foto: John Hansen, Hidra.

- Jeg synes skjærgårdsparkarbeidet er et vellykket politisk grep. Dette er et positivt tiltak i våre bestrebelser på å sikre strandsonen for allmennheten, sier miljøvernminister Helen Bjørnøy.

Ulike regjeringer i samarbeid med kommunene har i en 30-års periode gjennom frivillige forhandlinger med grunneiere om parkavtale samt mange erverv sikret ca 700 friluftsområder her. Videre er det gjennom Skjærgårdstjenesten Sørlandet etablert gode interkommunale driftsordninger, som vi også har i Oslofjorden og Vestkystparken.

Bjørnøy understreket at mye arbeid gjenstår før den nyetablerte parken er ferdig tilrettelagt på en naturvennlig måte: Forvaltningsplan skal ferdigstilles, ilandstigningsbrygger, atkomst på fastlandet, rasteplasser og turstier m. v. skal ferdigstilles. Bruksregler skal vedtas og tilsynsråd opprettes. Det nyetablerte Lister friluftsråd kan få en aktiv rolle med parkforvaltningen, og Skjærgårdstjeneste på Lister blir operativ fra neste sommer.

Miljøvernministeren trakk også fram betydningen av den nye Spangereid-kanalen, som er et stort løft for båtlivet og reiselivsutviklingen i hele Agder-regionen.