Historisk arkiv

Miljøvernminister Helen Bjørnøy:

Fjerner hindringer for CO2-lagring under havbunnen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Miljøverndepartementet

Norge har sørget for endringer i havmiljøkonvensjonen for nord-øst Atlanteren (OSPAR-konvensjonen) slik at CO2 kan lagres under havbunnen.

- Lagring av CO2 i geologiske formasjoner under havbunnen vil bli et svært viktig virkemiddel i kampen mot klimaendringene. Konvensjonsendringene er en viktig milepæl i Norges arbeid med å tilpasse internasjonalt regelverk til denne nye og viktige teknologien, sier miljøvernminister Helen Bjørnøy.

Den regionale havmiljøkonvensjonen for det nordøstlige Atlanterhav (OSPAR-konvensjonen) ble vedtatt endret på et møte i Ostende, Belgia. Endringene ble foretatt som følge av et norsk initiativ og skal tilrettelegge for lagring av CO2 i geologiske formasjoner under havbunnen.

CO2-deponering på Sleipnerfeltet. Illustrasjon: David Fierstein/Statoil
CO2-deponering på Sleipnerfeltet. Illustrasjon: David Fierstein/Statoil

Konvensjon om beskyttelse av det marine miljø i det nordøstlige Atlanterhav (OSPAR-konvensjonen) fra 1992 ble vedtatt før dagens teknologi for CO2-fangst og lagring var en realitet. Det generelle forbudet mot ”dumping” i denne konvensjonen, har hittil blitt tolket av mange som et hinder for potensielt viktige metoder for lagring av CO2 i geologiske formasjoner under havbunnen. Etter forslag fra Norge blir disse begrensningene nå fjernet. Samtidig har partene vedtatt retningslinjer som skal sikre at lagringen skjer på en måte som ikke innebærer risiko for havmiljøet. Retningslinjene inneholder blant annet kriterier for valget av formasjoner som kan brukes som lagringssteder for CO2 og stiller krav om overvåking av disse lagringsstedene.

OSPAR-konvensjonen har 16 parter (15 land, samt EU-kommisjonen), og endringene ble vedtatt på det årlige møtet i konvensjonen som pågår denne uken i Ostende, Belgia. Frankrike, Nederland og Storbritannia hadde før møtet stilt seg bak det norske forslaget som ”co-sponsors”. Endringene vil formelt tre i kraft når minst sju av konvensjonens parter har ratifisert endringsvedtaket.

Regjeringen satser stort på utvikling av teknologi for fangst av CO2 fra gasskraftverk. I fremtiden vil CO2-håndtering trolig bli avgjørende for å redusere utslippene av klimagasser fra fossil energiforsyning. Mulighetene for å lagre CO2 under havbunnen er viktig for den satsingen Regjeringen nå har på teknologier for fangst av CO2.

I forbindelse med utbyggingen av kraftvarmeverket på Mongstad, er det stilt krav om at det skal etableres et anlegg for fangst og lagring av CO2. Det er god fremdrift i arbeidet med å etablere dette anlegget. DONG Energy, Hydro, Shell, og Vattenfall ble 21. juni i år enige med Statoil og staten om å ta del i arbeidet med å etablere et testsenter for CO2-fangst på Mongstad. Testsenteret skal være operativt innen kraftvarmeverkets oppstartstidspunkt i 2010. Fullskala CO2-fangst skal være på plass innen utløpet av 2014.

Regjeringen vil også etablere fullskala CO2-håndtering fra gasskraftverket på Kårstø, og arbeider for å ha fangstanlegget klart så snart som mulig.

Les nærmere om endringene på OSPAR-kommisjonens hjemmesider