Historisk arkiv

Hjerkinnhus blir villreinsenter

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Miljøverndepartementet

Regjeringen foreslår en bevilgning på 9,5 millioner kroner til kjøp av Hjerkinnhus. Med dette legges det til rette for at Norsk Villreinsenter, avdeling Nord, kan etableres på Hjerkinn.

- Villreinsenteret skal være et informasjons- og kompetansesenter om villrein, og regjeringen ser dette som viktig i arbeidet for å bevare villreinen, sier miljøvernminister Helen Bjørnøy. 

Direktoratet for naturforvaltning har etablert Stiftelsen Norsk Villreinsenter med to avdelinger: Villreinsenter Sør og Villreinsenter Nord. Villreinsenter Sør har allerede fått lokaler ved nasjonalparksenteret ved Skinnarbu i Tinn kommune. Hjerkinnhus på Dovre har vært ansett som det mest aktuelle stedet å legge Villreinsenter Nord.

- Villreinen er en norsk ansvarsart, og vi må derfor sørge for at villreininteressene kommer klart nok fram i ulike planprosesser. Her vil villreinsentrene ha en stor oppgave, sier Bjørnøy.

Hjerkinnhus eies i dag av Forsvarsbygg og huser skytefeltadministrasjonen på Dovrefjell. Som ledd i avviklingen av skytefeltet skal anlegget avhendes.

Miljøverndepartementet vil sikre Hjerkinnhus som framtidig anlegg for Norsk Villreinsenter Nord. Det fremmes derfor forslag om en bevilgning på 9,5 millioner kroner til overtakelse av anlegget.

Departementet vil gjennomføre forhandlinger med lokale myndigheter med sikte på at disse kan overta Hjerkinnhus og drive stedet i samarbeid med Norsk Villreinsenter.

Les mer om revidert nasjonalbudsjett 2007