Historisk arkiv

Miljøvernminister Helen Bjørnøy:

Mer opprydding i Vansjø

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Miljøverndepartementet

To millioner kroner skal bidra til ytterligere innsats for et renere Vansjø.

- Det er viktig at den gode innsatsen som gjøres, blant annet gjennom Morsa-prosjektet, fortsetter. Derfor vil vi bidra med ytterligere to millioner kroner, sier miljøvernminister Helen Bjørnøy.

Gjennom flere år er det gitt betydelige økonomisk bidrag for å løse miljøproblemene i Vansjø. Nylig ble det tildelt fire millioner kroner til Morsa-prosjektet, blant annet basert på anbefalingene etter fjorårets arbeid med Vansjø-Hobølvassdraget og Jærvassdragene.

Hovedårsaken til forurensningene er tilførsler av næringssalter fra jordbruket, spredt bebyggelse og kommunalt avløp. Det er satt i verk en rekke tiltak for å stoppe tilførslene av næringssalter, men fortsatt er disse tilførslene  den viktigste utfordringen i området.

Vannkvaliteten har ikke blitt nevneverdig bedre til tross for stor innsats i flere år. Fortsatt lever befolkningen rundt vassdraget med oppblomstring av blågrønnalger, badeforbud og redusert verdi av friluftsaktiviteter. Klimaendringer, som vises gjennom høyere vår- og sommertemperaturer, og dermed økt avrenning vinterstid, kan være én av årsakene til dette.

Les mer om revidert nasjonalbudsjett 2007