Historisk arkiv

Miljøverndepartementet har inngått avtale med Kjell Ulrichsen om flott strandområde

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Miljøverndepartementet

Miljøverndepartementet har nå sammen med Sandefjord kommune undertegnet avtalen med Kjell Ulrichsen om hvordan strandeiendommen på Østerøya i Sandefjord skal bli tilgjengelig for almennheten. Det skal anlegges gangveier for å lette adkomsten, og Sandefjord kommune skal ha driftsansvar for stranden på tilsvarende måte som for offentlige strender.

Det er noen av hovedpunktene i en avtale som eieren av Skogan gård, Kjell Ulrichsen, Sandefjord kommune og Miljøverndepartementet har undertegnet i dag. Miljøvernministeren presenterte planene om en statlig overdragelse i juli, og forhandlingene er i dag sluttført.  Ulrichsens strandeiendom som staten nå har overtatt er en lang sandstrand på vestsiden av Østerøya.

- Med dagens avtale får allmennheten tilgang til et svært verdifullt strandområde av stor regional betydning. Dette er et stort skritt på veien mot å gjøre strandsonen tilgjengelig for alle, sier miljøvernminister Helen Bjørnøy.

Avtalen legger til rette for å unngå konflikter mellom allmennhetens bruk og grunneierens interesser. Det er en forutsetning for avtalen at grunneieren får anledning til å fradele tomter for eksisterende fritidsboliger og å skjerme bruken av disse. Avtalen gir imidlertid ikke grunneieren noen rettigheter etter plan- og bygningsloven, og søknader om disse tiltakene må behandles på vanlig måte.

Staten ved Miljøverndepartementet overtar til eie om lag 310 dekar øst på Yxney. Dette er områder som det i 1985 ble inngått avtale om å tilrettelegge for friluftsformål.

Grunneieren skal ikke motta noen økonomisk godtgjørelse for arealer og rettigheter som framgår av avtalen, men staten skal betale 5 millioner kroner til Sandefjord kommune. Disse pengene skal benyttes til friluftsformål.

Både Miljøverndepartementet og kommunen berømmer Ulrichsens velvilje i saken. Det har i forhandlingene vært en konstruktiv vilje til å finne gode løsninger som tar hensyn til alle parter.

Eiendommen Skogan gård ligger på området Yxney ytterst på Østerøya i Sandefjord. Skogan gård består av et areal på om lag 1.250 dekar. Eiendommen ble ervervet av familien Christensen i 1899. I oktober 1994 solgte Thor Christensen eiendommen til Kjell Ulrichsen.

I 1985 ble det inngått en avtale mellom daværende grunneier Thor Christensen og Sandefjord kommune. Avtalen innebar at allmennheten fikk tilgang til flotte områder for friluftsaktiviteter på den østre delen av eiendommen. Sandstranden Nordre Trubervika, samt flere holmer og øyer ble overdratt til offentlig eie. Et område på om lag 310 dekar ble tilrettelagt for ferdsel, deriblant til badeplassene Søndre Trubervika, Strandvika og Ertsvika.