Historisk arkiv

Miljøverndepartementet sikrer strandperle i Sandefjord

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Miljøverndepartementet

En strandperle på Østerøya i Sandefjord kan bli tilgjenglig for allmennheten. Det er en av hovedpunktene i en avtale som Sandefjord kommune, grunneier Kjell Ulrichsen og Miljøverndepartementet er i ferd med å inngå.

Samtidig skal det legges til rette for at allmennhetens bruk ikke på en utilbørlig måte sjenerer grunneier.

Strandperlen på Yxney er en del av det Miljøverndepartementet har kjøpt av Kjell Ulrichsen. Foto: Olaf Akselsen.
Strandperlen på Yxney er en del av det Miljøverndepartementet har kjøpt av Kjell Ulrichsen. Foto: Olaf Akselsen.

Kjell Ulrichsen eier eiendommen Skogan på Yxney, ytterst på Østerøya i Sandefjord. Avtalen som nå skal sluttforhandles, innebærer at det tilrettelegges for allmennhetens bruk av en av eiendommens perler; en langgrunn, vestvendt sandstrand som trolig er Sandefjords lengste.

Sandefjord kommune får ansvar for å sette opp og vedlikeholde avfallsstativer, toalett og lignende.

Stort skritt
Det skal etableres en gangvei fra friluftsområdene i øst til stranden i vest, samt en gangvei fra Ertsvika til denne stranden.

- At denne flotte stranden åpnes for allmennheten er et stort skritt på veien mot å gjøre strandsonen tilgjengelig for alle. Med en slik avtale får allmennheten tilgang til et helt unikt strandområde av stor regional betydning, sier miljøvernminister Helen Bjørnøy.

Det skal legges til rette for at bygningene i sørvest som i dag benyttes av Ulrichsens familie, kan videreutvikles som fire selvstendige fritidsboliger. Disse skal skjermes, blant annet ved at allmennhetens ferdsel kanaliseres mot de nye gangveiene.

Staten overtar
Staten ved Miljøverndepartementet overtar til eie områdene i øst, om lag 310 dekar, som det i 1986 ble inngått avtale om å tilrettelegge for friluftsformål.

Staten betaler et vederlag på 5 mill kroner for arealer og rettigheter. Ulrichsen har ønsket at den økonomiske gevinsten han kunne hatt for dette skal komme allmennheten til nytte, og donerer disse midlene til Sandefjord kommune under forutsetning av at disse benyttes til friluftsformål.

Miljøverndepartementet og kommunen berømmer Ulrichsens velvilje i saken. I dialogen som har vært ført mellom partene har alle vist en konstruktiv vilje til å finne gode løsninger.

Det gjenstår noen detaljer i forhandlingen, men alle har god tro på at en avtale kan foreligge rett over sommeren.

Fakta om Yxney
Eiendommen Skogan gård ligger på området Yxney ytterst på Østerøya i Sandeford. Området ble ervervet av familien Christensen i 1899. I oktober 1994 ble området solgt fra Thor Christensen til Kjell Christian Ulrichsen. Skogan gård består av et areal på om lag 1.250 dekar.

I 1985 ble det inngått en avtale mellom daværende grunneier Thor Christensen og Sandefjord kommune. Avtalen innebar at allmennheten fikk tilgang til flotte områder for friluftsaktiviteter på den østre delen av eiendommen. Sandstranden Nordre Trubervika, samt flere holmer og øyer ble overdratt til offentlig eie. Et område på om lag 310 dekar ble tilrettelagt for ferdsel,  deriblant til badeplassene Søndre Trubervika, Strandvika og Ertsvika.

Avtalen begrenset allmennhetens adgang til de øvrige arealene på eiendommen, blant annet gjennom gjerder og skilting. På disse arealene ligger flere praktfulle, vestvendte sandstrender.

Kart over området

Miljøverndepartementet har kjøpt det skraverte området i tillegg til stranden.
Miljøverndepartementet har kjøpt det skraverte området i tillegg til stranden.