Historisk arkiv

Miljøvernminister Bjørnøy foretar offisiell åpning av Senter for biosikkerhet i Tromsø

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Miljøverndepartementet

Miljøvernminister Helen Bjørnøy foretar onsdag 22. august kl. 17.30 den offisielle åpningen av Senter for biosikkerhet. Det tidligere norsk institutt for genøkologi (GenØk) i Tromsø vil fra nå av ha status som et nasjonalt kompetansesenter for trygg bruk av genteknologi (biosikkerhet).

 - Jeg er glad for å kunne være med på å markere at Norge nå får et nasjonalt senter for biosikkerhet, sier miljøvernminister Helen Bjørnøy. Det er et stort behov for uavhengig forskning på virkninger av genteknologi på helse og miljø. Regjeringen har derfor gått inn for å gjøre GenØk til et nasjonalt kompetansesenter for trygg bruk av genteknologi (biosikkerhet). I statsbudsjettet for 2007 ble det opprettet en ny post under  Miljøverndepartementet for å sikre en mer samordnet finansiering av senteret. - Gjennom åpningen av Nasjonalt senter for biosikkerhet sikrer vi at det satses enda sterkere på dette helt nødvendige arbeidet, sier Bjørnøy.

Genteknologi er fortsatt en ung teknologi. Det er fortsatt begrenset og sprikende kunnskap om hva teknologien kan føre med seg. Det er derfor stor uenighet om bruk og regulering av genmodifiserte organismer (GMO) internasjonalt. Norges GMO-regelverk og -politikk legger stor vekt på føre var-prinsippet, som sier at tvilen skal komme naturen til gode.  Norge er blant de mest restriktive i verden på dette området. For å kunne opprettholde vår strenge GMO-politikk er det nødvendig med uavhengig forskning på miljø- og helsekonsekvenser av GMO.

Åpningen av Senter for biosikkerhet vil finne sted i Forskningsparken i Tromsø kl 17-19. Det vil bli anledning for pressen til å stille spørsmål til Miljøvernministeren og senterledelsen i etterkant av det offisielle programmet ca kl. 1830.