Historisk arkiv

Helen Bjørnøy i politiske samtaler om miljø og kulturarv i Polen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Miljøverndepartementet

Helen Bjørnøy reiser i dag til Polen for å treffe to av sine ministerkolleger, både den polske miljøministeren og kulturministeren.

- Polen er en viktig aktør for den fremtidige utviklingen av miljøpolitikken i EU og den største mottakeren av EØS-midler. Miljø og kulturarv er høyt prioritert og Norge skal bidra både med penger og kompetanse for å løfte disse områdene” sier Bjørnøy.

Polen er et av verdens mest kullavhengige land og det er svært viktig å finne løsninger for å redusere klimagasser og annen type forurensende helse og miljøskadelige utslipp fra kullkraftverkene. I møtet med den polske miljøvernministeren vil Bjørnøy ta opp de globale klima- og energiutfordringene. Norges satsing på CO2-håndtering vil være et sentralt punkt. EUs marine strategi og kjemikaliepolitikken er andre sentrale tema.

Gjennom EØS-midlene bidrar Norge med ni milliarder kr. som skal gå til sosial og økonomisk utjevning i de nye EU-landene.

- Dette er ”prislappen” Norge må betale for å være en del av EUs indre marked. Store deler av dette vil gå til å bedre miljøtilstanden i de nye EU-landene og til å bevare verdifull europeisk kulturarv. Dette er svært positivt sier Bjørnøy. Over en milliard kroner går direkte til miljøtiltak og bærekraftig utvikling i Polen.

Bjørnøy og den polske miljøministeren skal i felleskap åpne en stor miljøkonferanse i Warszawa hvor biologisk mangfold er et hovedtema.

Ministermøtet skal også markere startskuddet for et stort og omfattende samarbeid om industrikontroll i et flerårig samarbeid mellom SFT og det polske SFT (GIOS). Målet er et bedre og mer effektivt miljøtilsyn i Polen.

Norge blir en svært viktig bidragsyter til bevaring av europeisk kulturarv i de nye EU-landene. I møtet med kulturministeren vil Bjørnøy ta opp ønsket om å styrke det bilaterale samarbeidet med Polen gjennom EØS-midlene på kulturarvområdet. Hun vil også ta opp betydningen av de frivillige organisasjonenes rolle i kulturminneforvaltningen. Etter møtet vil hun besøke Wilanow Slott utenfor Warszawa som har et spennende samarbeid med Riksantikvaren.

Bjørnøy vil i tillegg møte Statens Kartverk og deres polske prosjektpartnere i løpet av dagen og diskutere et samarbeid om å etablere pålitelige og oppdaterte geografiske data for bruk i miljøvern, beredskap og sikkerhet, arealplanlegging, utbygging og eiendomsforvaltning.