Historisk arkiv

Styrker innsatsen for bekjempelse av gyro

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Miljøverndepartementet

Regjeringen foreslår å styrke budsjettet for bekjempelse av lakseparasitten gyrodactylus salaris med 20 millioner kroner i revidert nasjonalbudsjett.

- Gyrobehandlingen i Vefsn blir starten på en planmessig bekjempelse av gyro i hele den regionen. Det vil legge grunnlaget for at villaksen på lengre sikt kan reetableres og bidra til naturopplevelser og næringsutvikling i hele regionen, sier miljøvernminister Helen Bjørnøy.

I tillegg til kjemisk behandling i Halsanelva og Hestdalselva i Vefsn og gjennomføring av en behandling i Steinkjervassdraget, vil bevilgningen gjøre det mulig å opprettholde en sterk innsats på metodeutvikling og forskning, bygge opp beredskap knyttet til mulige re- infeksjoner og styrke planleggingsarbeidet i smittede regioner.

I Steinkjer planlegges en avsluttende kjemisk behandling i 2008 slik at man kan bli kvitt parasitten fra vassdragene rundt Trondheimsfjorden.

– Det er viktig å utrydde parasitten fra hele denne regionen. Her finnes flere av landets beste lakseelver, og området er et kjerneområde for atlantisk villaks som er viktig også i internasjonal sammenheng, sier Helen Bjørnøy.

Les mer om revidert nasjonalbudsjett 2007