Historisk arkiv

Fortsatt rødgrønt styre i Trondheim

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Miljøverndepartementet

I Adresseavisa den 16. august vises det til at jeg skal ha bedt velgerne i Trondheim om ikke å stemme på Arbeiderpartiet. Det stemmer selvfølgelig ikke. Ap og SV har styrt Trondheim kommune sammen de siste fire årene og har levert resultater i tråd med valgløftene. Det er viktig at velgerne gir dette samarbeidet ny tillit i valget.

I Adresseavisa den 16. august vises det til at jeg skal ha bedt velgerne i Trondheim om ikke å stemme på Arbeiderpartiet. Det stemmer selvfølgelig ikke. Ap og SV har styrt Trondheim kommune sammen de siste fire årene og har levert resultater i tråd med valgløftene. Det er viktig at velgerne gir dette samarbeidet ny tillit i valget. Dette er viktig for å sikre fortsatt satsing på gode velferdsordninger i regi av fellesskapet. Det er også viktig for at Trondheim skal føre en aktiv klima- og miljøpolitikk.

Bakgrunnen for oppslaget i Adresseavisa var mitt ønske om å understreke betydningen av et godt kollektivtilbud og mindre bilavhengighet i de store byene. Det er viktig for at byene skal kunne møte klimautfordringen, og for å skape bedre bymiljø.

Veiprising er ett slikt virkemiddel for å skaffe inntekter til kollektivutbygging og for å fjerne de mest unødvendige bilturene. I klimameldingen foreslår også Regjeringen å premiere de byene som fører en aktiv politikk for mindre bilbruk og bedre kollektivtilbud, for eksempel gjennom veiprising.

Det er ikke aktuelt for regjeringen å innføre veiprising uten lokal tilslutning. Spørsmål om slike avgifter er kun aktuelt dersom det er et lokalt ønske om det. Regjeringen har heller ikke tatt stilling til omfanget av statlige bidrag dersom enkelte kommuner ønsker å innføre en slik ordning. Det er selvsagt ikke aktuelt for regjeringen å legge press på noen kommuner for å velge en særskilt løsning. Det er derfor heller ikke aktuelt å redusere statlige bidrag til kollektivtransport som følge av at kommunene ikke velger å innføre veiprising.

SV mener at veiprising er et godt virkemiddel for bedre bymiljø, og det er naturlig at jeg som miljøvernminister fra SV fokuserer på dette i valgkampen. Ap kan ha andre virkemidler for å oppnå det samme. Hva som er best, får velgerne ta stilling til.  Men, dersom velgerne ikke stemmer SV bør de da stemme AP eller andre partier som inngår i rødgrønne allianser.