Historisk arkiv

-CCS er essensielt i klimakampen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Olje- og energidepartementet

–Vi må å få på plass CO2-håndteringsteknologi for å kunne sikre folk nok energi samtidig som man får ned utslippene av skadelige klimagasser, sa Robin Kåss på Norsk petroleumsforenings diskusjonsseminar om CO2-håndtering i går.

–Vi må å få på plass CO2-håndteringsteknologi for å kunne sikre folk nok energi samtidig som man får ned utslippene av skadelige klimagasser. Dette var konklusjonen da statssekretær Robin Kåss holdt innlegg under Norsk petroleumsforenings diskusjonsseminar om CO2-håndtering i Oslo i går.

Kåss kom inn på både IEAs nye fremskivninger for klima og energi, kostnader, lovverk, internasjonalt samarbeid og de norske CCS-prosjektene.

- IEAs prognoser viser at CCS må stå for omlag 20 prosent av CO2-reduksjonene i 2050 for at vi skal nå togradersmålet.  Hvis CCS-teknologien ikke kommer på plass og tas i bruk må dette kuttet dekkes inn på annen måte, og da blir det 70 prosent dyrere å nå klimamålsettingen, sa Robin Kåss.

Kåss vektla at regjeringen jobber intenst på flere nivåer for å få fortgang i CCS-arbeidet internasjonalt. Arbeidet går ut på å skape forståelse og aksept for CCS internasjonalt, bidra til deling av informasjon mellom land og selskaper, og skape forutsigbare rammevilkår for industrien.

Norge ligger i verdenstoppen når det gjelder satsing på CCS. Regjeringen foreslår å bevilge 3,5 milliarder kroner samlet på CCS i budsjettet for 2010. Kåss gikk nærmere inn på de største norske tiltakene og ga eksempler på at Norge er et foregangsland på feltet. Siden 1996 har Statoil separert ut mer enn 10 millioner tonn CO2 fra gassproduksjonen på Sleipner-feltet og lagret dette i Utsira-formasjonen. Snøhvit-feltet i Barenthavet leverer gass til  verdens første LNG-anlegg med CCS på Melkøya. Fra dette anlegget skal det lagres 700.000 tonn CO2 årlig i Tubåen-formasjonen.

- Vi kommer ikke utenom CCS i klimapampen. Storstilt bruk av fangst og lagring av CO2 gir oss mulighet til å sikre energi til stadig flere mennesker i verden samtidig som utslippene av klimagasser reduseres. For å klare dette trenger vi noen som viser vei, vi trenger å vise frem prosjekter som har lyktes og vi må gjøre teknologien kommersiell, avsluttet statssekretæren.