Historisk arkiv

CO2-håndtering - en del av klimaløsningen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Olje- og energidepartementet

Kronikk i Dagbladet 11. oktober 2009

I Dagbladet søndag 11.oktober skriver Ed Miliband, britisk energi- og klimaminister, og Terje Riis-Johansen, norsk olje- og energiminister, om viktigheten å få til en avtale i København. De er vertskap når verdens energi- og klimaministre møtes i London fra 12.-14.oktober under det såkalte Carbon Sequestration Leadership Forum (CSLF).

Terje Riis Johansen og Ed MilibandDet er under to måneder igjen til klimaforhandlingene i København starter. Tiden er moden for å sette opp tempoet i utvikingen av teknologi for fangst-, transport og lagring av CO2, såkalt CO2-håndtering. Dette vil skje når flere av verdens energi- og klimaministre møtes i London i dag  under det såkalte Carbon Sequestration Leadership Forum (CSLF), som vi er vertskap for. Her samles 23 land,
hvorav noen er blant de landene i verden som har størst utslipp av klimagasser.

Vi trenger en avtale i København, og CSLFs ministermøte retter oppmerksomheten mot hvordan vi kan realisere nødvendige utslippsreduksjoner. Fangst og lagring av CO2 er den eneste teknologien som er i stand til å håndtere utslipp fra fossile energikilder som kull og gass. Med denne teknologien kan vi kutte utslippene med inntil 90 prosent fra kraftverk som bruker fossilt brensel. Vi kan ikke lukke øynene for det faktum at det finnes mye kull i verden, og at både utviklingsland og industrialiserte land vil fortsette å bruke kullkraft i flere tiår framover. Kort sagt, vi kommer ikke utenom CO2-håndtering for å løse klimakrisen.

Fangst og lagring av CO2 er fortsatt er en ny og kompleks teknologi. Vi er helt avhengige av at kunnskap og erfaring formidles til alle deler av verden slik at den kan tas i bruk der den gjør størst nytte. Storbritannia og Norge har store ambisjoner for implementering av CO2-håndtering. Men våre egne utslipp utgjør bare én del av problemet. Begge land ønsker å dele kunnskapen fra egne prosjekter og bidra til at CO2-håndtering blir et alternativ for de store forbrukerne av fossil energi globalt.

Vi tror at utviklingen av CO2-teknologi i fremtiden vil kunne sidestilles med noen av de største teknologiske framskrittene i menneskehetens historie, som offshore oljeutvinning og romfart. Det handler ikke bare om å bygge nye kraftverk med rensing, men også om å rense eksisterende kull- og gasskraftverk, bygge ut infrastruktur for transport av CO2 og kartlegge områder for lagring.

Det skjer nå en spennende utvikling på CO2-teknologi over hele verden. Fire fullskala renseanlegg i henholdsvis Algeri, USA, og Norge er i virksomhet. I tillegg har USA, Canada, Australia og Norge annonsert støtte til nye CO2-håndteringsprosjekter i full størrelse, som inkluderer hele kjeden fra rensing til lagring av CO2-en. Et bredt internasjonalt samarbeid er nødvendig for å gjøre CO2-håndtering til en realitet på global basis.

Samarbeidsprosjektet mellom EU og China kalt Near Zero Emissions Coal (NZEC) har som siktemål å utvikle kommersiell rensing av CO2 fra et kraftverk i Kina, og samarbeidet mellom Storbritannia, Norge, Nederland og Tyskland om å kartlegge potensialet for fremtidig lagring av CO2 i Nordsjøen er to eksempler på internasjonalt og regionalt samarbeid som er helt nødvendig, og som CSLF oppfordrer og bidrar til.

Prislappen på gjennombruddet for CO2-håndtering vil bli høy. Men CO2-håndtering kan bli avgjørende for å unngå klimaendringene. Det internasjonale energibyrået IEA anslår at CO2-håndtering kan bidra med opp mot 20 prosent av kuttene som trengs for å halvere verdens utslipp innen 2050. I tillegg kommer muligheten for å utvikle en ny industri med potensielt millioner av nye jobber globalt.