Historisk arkiv

Skal sikre bærekraftig petroleumsaktivitet i Barentshavet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Olje- og energidepartementet

Olje- og energiminister Ola Borten Moe deltok i dag på det norsk-russiske seminaret ”Sustainable petroleum activities in the high north” i Moskva. Seminaret avholdes samtidig som den historiske delelinjeavtalen mellom Norge og Russland er i ferd med å tre endelig i kraft.

Olje- og energiminister Ola Borten Moe på talerstolen i Moskva.

Olje- og energiminister Ola Borten Moe på talerstolen i Moskva (foto: OED/JE).

Statsråden la i sin innledning vekt på mulighetene som finnes i Barentshavet og Nordområdene for både Norge og Russland. Han understreket viktigheten av at landene videreutvikler sitt samarbeid i dette området for å sikre fornuftig utnyttelse av olje- og gass ressursene, samtidig som sameksistensen med fiskeriene, skipstransport og miljøet ivaretas.

- Norge legger til grunn de høyest mulige standardene for helse, miljø og sikkerhet når vi nå står på terskelen til å etablere en ny petroleumsprovins i Barentshavet. Barentshavet er et av de reneste og mest produktive havområder i verden, derfor er det avgjørende at vi lykkes med fortsatt sameksistens. Vi kan bare sikre en bærekraftig forvaltning av ressursene gjennom et godt samarbeid med russiske myndigheter, sier olje- og energiminister Ola Borten Moe.

Seminaret hadde fokus på perspektivene og rammebetingelsene for videreutvikling av petroleumsvirksomheten i Barentshavet og Nordområdene, i tillegg til behovet for å videreutvikle samarbeidet mellom de to landene. Det var også en presentasjon av Shtokmanprosjektet.

Andre innledere var blant annet Denis Khramov fra det russiske Naturressursministeriet, ekspedisjonssjef Ole Anders Lindseth fra Olje- og energidepartementet, viseadministrerende direktør i Statoil Torgeir Kydland og Andrey Krivorotov fra Shtokman Development.

Manuskriptet til olje- og energiminsterens innlegg.