Historisk arkiv

RNB 2007: Olje- og gassvirksomheten på norsk sokkel

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Olje- og energidepartementet

-Norge er den nest største leverandøren av gass til Europa og verdens tredje største gasseksportør. Gassleveransene fra Norge vil øke ytterligere framover som følge av økt kapasitet i produksjon og transport, sier statsråd Enoksen.

Olje- og energidepartementet utarbeider årlig anslag for framtidig aktivitetsnivå innen olje- og gassvirksomheten. Anslagene bygger på data innrapportert fra operatørselskapene på norsk sokkel, og på vurderinger i Oljedirektoratet og departementet.

Gjennomsnittlig oljepris per fat er i Revidert nasjonalbudsjettet 2007 (RNB 2007) anslått til 370 kroner i 2007 og 350 kroner i 2008. I forhold til Nasjonalbudsjettet 2007 (NB07) innebærer dette en nedjustering på 20 kroner i 2007, mens anslaget for 2008 er uendret. Fortsatt vekst i etterspørselen etter olje, lite ledig produksjonskapasitet og stor usikkerhet i flere viktige produsentland tilsier at oljeprisen vil holde seg på et relativt høyt nivå på ett til to års sikt. OPEC har redusert produksjonen to ganger det siste halve året og synes å sikte mot priser rundt 55 til 60 USD/fat.

Norsk oljeproduksjon har holdt seg på platå rundt 3 millioner fat per dag siden 1995. Den samlede oljeproduksjonen (inkludert NGL ) anslås til 2,6 millioner fat per dag i 2007. Dette er noe lavere enn produksjonen i 2006, og en nedjustering i forhold til prognosen i NB07. Det forventes en liten økning i oljeproduksjonen i 2008 før den gradvis avtar de neste årene.

Gassalget er anslått til om lag 93 milliarder standard kubikkmeter (Sm3) i 2007 og 109 milliarder Sm3 i 2008. Dette er en liten nedjustering i forhold til NB07. I de påfølgende årene er prognosen for gassalget oppjustert. Dette skyldes blant annet at produksjonsstart på enkelte felt er flyttet ut i tid.

-Norske gassleveranser er svært viktige for det europeiske energimarkedet, sier olje- og energiminister Odd Roger Enoksen. -Norge er den nest største leverandøren av gass til Europa og verdens tredje største gasseksportør. Norsk gasseksport har økt fra om lag 50 milliarder kubikkmeter i 2000 til et forventet nivå på over 90 milliarder kubikkmeter i 2007. Gassleveransene fra Norge vil øke ytterligere framover som følge av økt kapasitet i produksjon og transport, sier statsråd Enoksen.
 
Det er for tiden et høyt aktivitetsnivå på norsk sokkel.  I 2007 ventes petroleumsinvesteringer, inkludert letevirksomhet, å utgjøre omkring 107 milliarder kroner. Dette er omkring 13 milliarder kroner høyere enn anslaget i NB07. Investeringene forventes å øke også de kommende årene. Dette skyldes blant annet økte brønnkostnader. Både antallet planlagte produksjons- og letebrønner og gjennomsnittlige brønnkostnader er økt siden NB07.

Statens samlede netto kontantstrøm fra petroleumsvirksomheten anslås til omkring 300 milliarder kroner for 2007. Av dette utgjør innbetalte skatter og avgifter 184 milliarder kroner, inntekter fra SDØE  bidrar med 103 milliarder og utbytte fra Statoil 14 milliarder kroner. Sammenliknet med NB07 er anslaget for statens netto kontantstrøm i 2007 redusert med omkring 60 milliarder kroner. Av dette utgjør netto kontantstrøm fra SDØE 20 milliarder kroner. Nedjusteringen skyldes en kombinasjon av redusert olje- og gasspris, redusert produksjon, økte investeringer og økte driftskostnader.