Historisk arkiv

Stortingsproposisjonen om utbygging av Gjøa, Vega og Vega sør ble i dag behandlet i Statsråd

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Olje- og energidepartementet

Prosjektene viser at norsk sokkel fortsatt har mye å by på. Jeg er fornøyd med å kunne legge disse utbyggingsprosjektene frem for Stortinget, sier olje- og energiminister Odd Roger Enoksen.

-Utbygging av Gjøa, Vega og Vega sør er betydningsfulle prosjekt, som vil gi viktige bidrag til den totale produksjonen og aktivitetsnivået på sokkelen. Prosjektene bidrar til en utvikling i et område hvor vi i dag ikke har infrastruktur. Dette vil støtte opp under videre leting og utvikling av ressurser i nordlige Nordsjø. Prosjektene viser at norsk sokkel fortsatt har mye å by på. Jeg er fornøyd med å kunne legge disse utbyggingsprosjektene frem for Stortinget, sier olje- og energiminister Odd Roger Enoksen.

Gjøa er et gassfelt med en tynn oljesone, og Vega og Vega sør er gass- og kondensatfelt. Feltene ligger i nordlige Nordsjø, nord for Trollfeltet. De utvinnbare volumene for Gjøa er i anslått til rundt 40 milliarder standard kubikkmeter (Sm3) rikgass og 13 millioner Sm3 olje og kondensat. For Vega og Vega sør er de utvinnbare volumene anslått til 18 milliarder Sm3 gass og 4 millioner Sm3 kondensat.

Statoil er operatør for utbyggingen av Gjøa, mens Gaz de France overtar operatøransvaret i driftsfasen. Norsk Hydro er operatør for utbygging og drift av Vega og Vega sør.

Gjøafeltet planlegges utbygd med en halvt nedsenkbar plattform og havbunnsinstallasjoner. Det meste av plattformens forbruk av elektrisk kraft planlegges dekket med strøm fra land, med tilknytning til kraftnettet ved Mongstad i Hordaland. I forbindelse med NVEs behandling av konsesjonssøknaden på kraftkabelen, har NVE bedt Statoil utrede Lutelandet i Sogn og Fjordane som alternativt tilknytningspunkt.

Det er planlagt å skipe rikgass og stabil olje gjennom dedikerte eksportrør og eksisterende infrastruktur til henholdsvis St. Fergus i Skottland og Mongstad. Vega og Vega sør skal bygges ut med havbunnsinstallasjoner knyttet opp mot Gjøa - plattformen for prosessering og eksport. De samlede investeringene for Gjøa, Vega og Vega sør vil totalt bli om lag 34 milliarder kroner. Oppstart av olje- og gassproduksjon er ventet i 2010.

Driftsorganisasjonen til Gaz de France legges til Stavanger, mens logistikkorganisasjonen med ansvar for forsyninger, driftsinnkjøp, transport av personell og lager/verksted legges til Florø. I tillegg til leveransene til Snorre og Vigdis vil leveranser til Gjøa, Vega og Vega sør bidra til en ytterligere styrking av forsyningsbasen i Florø. Gaz de France vil tilrettelegge for at lokalt næringsliv i regionen skal kunne være med å konkurrere om drifts- og vedlikeholdstjenester til Gjøa. Dette gir nye muligheter for vekst og utvikling av de lokale leverandørbedriftene.

Stortingsproposisjon nr. 64

Rettighetshaverne i Gjøa (PL 153);
• Statoil ASA (20 pst.)
• Gaz de France Norge AS (30 pst.)
• RWE Dea Norge AS (8 pst.)
• A/S Norske Shell (12 pst.)
• Petoro (30 pst.)

Rettighetshavere i Vega (Pl 248/PL 248B);
• Norsk Hydro Produksjon AS (40 pst.)
• Petoro AS (40 pst.)
• Statoil ASA (20 pst.)

Rettighetshavere i Vega Sør (PL 090C);
• Revus Energy ASA (25 pst.)
• Statoil ASA (20 pst.)
• Norsk Hydro Produksjon AS (25 pst.)
• Idemitsu Petroleum Norge AS (15 pst.)
• Gaz de France Norge AS (15 pst.).