Historisk arkiv

Norge som foregangsland for CO2-fangst og -lagring

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Olje- og energidepartementet

Innlegg av olje- og energiminister Odd Roger Enoksen, publisert i Dagsavisen 13.januar 2006

Norge som foregangsland for CO2-fangst og -lagring

Av olje- og energiminister Odd Roger Enoksen
Publisert i Dagsavisen 13.januar 2006

Kampen mot klimaendringer og utfordringene knyttet til å dekke verdens energibehov er bakgrunnen for regjeringens satsing på å utvikle CO2-teknologi. Målet er at Norge skal bli et foregangsland på CO2-håndtering. Den globale oppvarmingen kan påvirke matproduksjon, helse og bosettingsmønster, og ha stor betydning økonomisk og menneskelig for nåværende og framtidige generasjoner.

Alle har et ansvar for å redusere påvirkningen på klimaet, men jeg ønsker å framheve at industrilandene naturlig må ta et hovedansvar. Vår del av verden har både finansielle og tekniske ressurser for å håndtere problemene. Verdens energiforbruk er doblet de siste tretti årene, og det er i hovedsak OECD-landene som har bidratt til økningen. Skal resten av verden sikres en rettmessig økonomisk utvikling, må disse landene også få tilgang på energi. Det tilsier en fortsatt økning i verdens energiforbruk.

Vi trenger en større satsing på fornybare energikilder og på mer energieffektivisering, men fortsatt vil verdens energibruk i lang tid framover være avhengig av fossile brensler. Fjerning av CO2 fra kullkraftverk og gasskraftverk med påfølgende lagring i undersjøiske geologiske strukturer kan vise seg å bli et viktig tiltak for å takle den globale klimautfordringen.

Tiltak må til. Klimaendringene kan ikke reverseres, så vi snakker i hovedsak om tiltak for å begrense virkningene og hindre ytterligere oppvarming. Utvikling av teknologi for CO2-håndtering og etablering av en verdikjede for CO2 kan bli et viktig bidrag. I Nordsjøen har vi ti års erfaring med lagring og overvåking av CO2 fra Sleipnerfeltet. Norge har gode forskningsmiljøer innenfor CO2-håndtering, og vi har et teknologimiljø med lang erfaring i å utvikle og ta i bruk ny og avansert teknologi. På sokkelen har vi også muligheter for å skape verdier av CO2 gjennom å bruke gassen for å øke oljeutvinningen.

Arbeidet har startet med å bringe gasskraftverk, oljeselskaper og andre aktører sammen rundt forhandlingsbordet. Kartlegging av de kommersielle selskapenes betalingsvilje for CO2 vil gi en oversikt over mulige inntekter i kjeden, og dermed også rammene for statens engasjement. Jeg forventer at mulige selgere og kjøpere av CO2 bidrar på en forpliktende måte i prosessen. Mer håndfaste data forventes allerede i første halvår 2006.

Oppgaven med å realisere CO2-håndtering på gasskraftverket på Kårstø er krevende, og vi må sikre at gjennomføringen skjer innenfor forsvarlige økonomiske og juridiske rammer. Prosjektet krever et nært samarbeid med aktuelle leverandører av teknologi for CO2-håndtering. Aker Kværner og Gassnovas lansering av Just Catch-prosjektet for fangst av CO2 fra gasskraftverk er det første konkrete resultatet av samarbeidet mellom myndigheter og industri.

I tillegg til Regjeringens prosjekt for CO2-fangst og arbeidet med å etablere en kommersiell CO2-håndtering fra gasskraftverk, vil Gassnova og Forskningsrådet fortsette arbeidet med å utvikle nye, framtidsrettede teknologier for gasskraftverk med CO2-håndtering. Til sammen disponerer Gassnova og Forskningsrådet nesten 150 millioner kroner årlig til dette formålet. Den statlige satsingen skjer i samarbeid med industrien, som også bruker betydelige ressurser på området.

Det er stor internasjonal interesse for regjeringens arbeid med å utvikle en verdikjede for CO2-fangst og lagring. Jeg har tett dialog med energiministrene i andre Nordsjøland og med EU om dette temaet. For en måned siden tok min britiske kollega og jeg et initiativ for å fremme CO2-lagring. Felleserklæringen mellom våre to land legger til rette for et tett samarbeid med sikte på å fremme injeksjon og permanent lagring av CO2.

Å gjøre en forskjell. Fra et nasjonalt ståsted er det likevel viktig å minne oss selv om at all energiproduksjon og energibruk har miljøkonsekvenser. Vi har som regjering et ansvar for å begrense veksten i eget energiforbruk og utnytte energien effektivt. FNs klimapanel har påpekt at for å bekjempe fortsatt økning i den global oppvarmingen må både energieffektivitet, utvikling av fornybar energi og CO2-håndtering inngå i tiltakene. Regjeringens mål er at Norge skal være et energi- og miljøpolitisk foregangsland. Utvikling av teknologi for CO2-håndtering og etablering av en verdikjede for CO2 vil kunne bli et viktig bidrag. Gjennom utvikling av denne teknologien kan Norge være med å gjøre en forskjell – en forskjell som kan sikre mennesker i alle deler av verden tilgang på elektrisitet, samtidig som hensynet til miljøet ivaretas.