Historisk arkiv

Åpningen av administrasjonsbygget på TCM

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Olje- og energidepartementet

Teknologisenter Mongstad 01.10.2010

Olje- og energiminister Terje Riis-Johansens åpningstale for administrasjonsbygget på Mongstad, 01.10.2010.

Kjære alle miljø- og teknologivenner!

Det er en stor ære for meg å åpne dette storslåtte administrasjonsbygget!

.….

Menneskeskapte klimaendringer er en av vår tids største utfordringer. Om lag halvparten av de globale CO2-utslippene kommer fra store enkeltkilder. Det er kullkraft. Det er gasskraft. Det er prosessindustri.

Det finnes i dag ingen realistisk vei for å nå 2-gradersmålet som ikke inkluderer fangst og lagring av CO2. Vi må rense fra kull. Vi må rense fra gass. Vi må rense nye kraftverk, vi må rense eksisterende kraftverk, og vi må rense industri.

Arbeidet på Mongstad er vårt viktigste bidrag i en felles, internasjonal innsats. En innsats for å utvikle og ta i bruk teknologier som reduserer utslippene fra fossil kraftproduksjon og industri.

..…

Dagen i dag representerer en viktig milepæl. Vi har i mange år snakket om Mongstad steg-1 og steg-2. Men det har ligget litt frem i tid.

Men i dag, med åpningen av administrasjonsbygget og med testanleggene under oppføring rett her ute – har vi kommet et stort steg videre! Vi nærmer oss fasen der den praktiske teknologiutviklingen og – utprøvingen skal skje.

Målsettingen er at teknologisenteret skal gi et vesentlig bidrag til internasjonal teknologiutvikling og bringe teknologien nærmere markedet. Jeg tror teknologisenteret har gode muligheter for å bidra til dette viktige målet.
Brukere av CO2-fangstteknologier og aktører som utvikler og leverer slike teknologier skal jobbe side om side – i dette store laboratoriet – som teknologisenteret er. Jeg håper disse rammene vil legge til rette for et godt og fruktbart samarbeid.

Teknologisenteret er unikt i verdenssammenheng. Det skal fanges CO2 fra både raffineriet og fra kraftvarmeverket. Og det skal benyttes to ulike fangstteknologier. Aminbasert teknologi fra Aker Clean Carbon. Og teknologi basert på kjølt ammoniakk fra Alstom. Dette gir unik fleksibilitet fordi to ulike teknologier kan testes på røykgasser som er relevante for gasskraftverk, for kullkraftverk og for industriutslipp.

Teknologisenteret har sterke aktører på leverandørsiden, men også sterke aktører på eiersiden. Og prosjektet har vakt stor internasjonal oppmerksomhet. I tillegg til Statoil og Shell, besluttet Sasol å gå inn på eiersiden i år. Det er vi glade for, og det underbygger prosjektets internasjonale relevans.

Den store forskningsaktiviteten som er knyttet til prosjektene på Mongstad vil kunne gi ringvirkninger til lokale, nasjonale og internasjonale forskningsmiljøer.

En viktig del av arbeidet er å teste, kvalifisere og utvikle teknologier som kan bringes til markedet med en lavere kostnader og energiforbruk enn i dag.

Testing og kvalifisering innebærer også å få mer kunnskap om hvordan fangstanlegg og hjelpesystemer bør konstrueres og driftes for å oppnå god driftssikkerhet.

Og ikke minst er det viktig  og minst mulig forstyrrelser på eksisterende anlegg i bygge- og driftsfasen
- Oppnå lavest mulig kostnader og energiforbruk
Ivat vi ivaretar helse, miljø og sikkerhet på en god måte. Sammen med nasjonalt og internasjonalt FoU-arbeid, vil testaktivitetene ved TCM bidra til økt og nødvendig ny kunnskap om bruk av aminer til CO2-fangst.

Bedre kunnskap om dette er viktig for brukerne av fangstteknologi og for teknologileverandørene. Men det er også viktig for myndighetene på flere måter og på flere nivåer:

- I klima- og energipolitikken
- I forsknings- og innovasjonspolitikken
- Og ved fastsettelse av konstruksjonskrav og utslippstillatelser for å ivareta helse, miljø og sikkerhet

Et sentralt poeng med teknologisenteret er å dele kunnskapen og erfaringene som opparbeides gjennom prosjektet. Derfor er det positivt og helt avgjørende at det er solide, internasjonale selskaper som deltar i det arbeidet som gjøres på teknologisenteret.

..…

Teknologisenteret er utformet slik at resultatene fra virksomheten skal kunne benyttes i forbindelse med planlegging og forberedelse av fullskala CO2-fangstanlegg. Det vil være betydelig læring knyttet til de ulike fasene i prosjektet.

Planleggingen av TCM har allerede gitt oss kunnskap om kompleksiteten ved å knytte et CO2-fangstanlegg til kraftverk og raffineri drift. Byggefasen er ventet åvil gi erfaring blant annet med design, byggemetode, oppskalering og prosessutforming. Driftsfasen er ventet å gi erfaring og kunnskap om blant annet teknologiens egnethet for fullskala anvendelse, samt gi muligheter for utvikling og kvalifisering av CO2-fangstteknologiene.

.....

Damer og herrer.

Arbeidet som legges ned her på Mongstad er nybrottsarbeid. Vi går først i skisporet. Det er aldri lett. Vi vet ikke med sikkerhet hva som ligger foran oss. Det innebærer kontinuerlig læring.

Arbeidet med å utvikle fullskala CO2-fangst og lagring har vist seg å være mer utfordrende og ressurskrevende enn vi først trodde. Disse utfordringene viser på en svært tydelig måte hvorfor det er viktig med testing og utvikling av teknologi her på teknologisenteret.

Jeg vil benytte anledningen til å takke for det gode arbeidet som er nedlagt. Og, ikke minst, lykke til med det viktige arbeidet fremover! Ferdigstillelsen av teknologisenteret, og det forestående testarbeidet, er en helt sentral del av et omfattende og langsiktig arbeid for å etablere fangst og lagring av CO2 som et virkningsfullt tiltak for å redusere utslipp av klimagasser.