Historisk arkiv

Tusenårsmålene – regjeringen bryr seg

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Statsministerens kontor

- Det er unødvendig og uakseptabelt at mer enn 10 millioner barn dør hvert år, derfor vil vi gjøre alt vi kan for å oppfylle løftene vi har gitt i FNs tusenårsmål. Det sa statsminister Jens Stoltenberg under åpningen av "Vi lover å bry oss" - en utstilling om FNs tusenårsmål i regjeringskvartalet i dag.

FNs Tusenårsmål ble vedtatt av alle verdens land i 2000. Jens Stoltenberg og ledere verden over har gått sammen om et mål om å halvere verdens fattigdom innen 2015. Disse målene er derfor bestemmende for retning og prioritering i internasjonalt utviklingsarbeid. De legger overordnede føringene for norsk bistand og utviklingssamarbeid. Regjeringen har erklært at Norge skal bidra til at Tusenårsmålene kan nås.

Statsministeren skriver sitt Tusenårsmålsløfte. Foto: SMKStatsministeren leser opp sitt tusenårsmålsløfte. Foto: SMK
Statsminister Jens Stoltenberg skriver sitt løfte: Vaksiner til alle verdens barn. Statsministeren leste opp sitt løfte sammen med Karoline Andrea Haugvoll, som er elevrådsleder ved Levre skole i Bærum. Foto: SMK

Norges arbeid for Tusenårsmålene
- Vårt viktigste bidrag er at vi har sørget for en rekordøkning i bistanden fra Norge. I 2007 ble det satt av 2,2 milliarder kroner mer til bistand. Dette utgjør 0,97 prosent av BNI og er et skritt på veien mot regjeringens mål om 1 prosent, som er nedfelt i Soria Moria, sier statsministeren.

Regjeringen har besluttet å gjøre en spesiell innsats for Tusenårsmål nummer 4 og 5, som henger nøye sammen. Tusenårsmål nummer 4 har som mål å redusere barnedødeligheten med to-tredjedeler i 2015 sammenlignet med 1990. Tusenårsmål nummer 5 har som mål å redusere mødredødelighet med tre-fjerdedeler i 2015 fra 1990.

10 millioner barn dør hvert år før de fyller 5 år, det er 27.000 per dag og et barn hvert 3. sekund. Dette er ikke bare en utrolig tragedie i seg selv men har også store samfunnsmessige konsekvenser.

- Bekjempelsen av barnedødelighet er et av de viktigste hjelpemidlene for å sikre økonomisk vekst. Vi har utrolige enkle og effektive virkemidler. Vaksinasjon er en av dem. Med en sterkt øket innsats kan vi redde mange barn. Tusenårsmål nummer 4 kan nås, sier statsministeren.  

Norge og Tanzania inngår i dag en avtale om samarbeid for å bekjempe barne- og mødredødelighet i Tanzania. Under avtalen vil Norge bidra med rundt 200 millioner kroner over 5 år. Arbeidet vil satse spesielt på å bedre helsetilbudet ved fødsel og for nyfødte.

Norge har tidligere inngått en avtale med India om kamp mot barnedødelighet i de områdene av landet som har høyest barnedødelighet.

(Les mer om statsministerens engajsement for tusenårsmålene)


 FNs Tusenårsmål skal oppnås innen 2015, og regjeringen gjør følgende for å nå de 8 målene:

1. Utrydde ekstrem sult og fattigdom

Norsk bistand har som hovedmål å bekjempe fattigdom og å bidra til utvikling. Mer til bistand betyr mer til fattigdomsbekjempelse og utvikling.

Fattigdom og sult skyldes ofte dårlig styresett og urettferdig fordeling. Derfor bruker vi 310 millioner kroner mer på kamp mot korrupsjon og for et godt styresett.

Norge har også gitt 200 millioner kroner mer til FNs nødhjelpsfond, slik at FN kan håndtere kriser som sult, tørke, jordskjelv, mv. 

2. Sikre grunnutdanning til alle

Norge har blant annet bidratt med 100 millioner kroner til skolegang for barn i væpnede konflikter. 

3. Styrke kvinners stilling

Norge øker innsatsen til kvinner og likestilling med 390 millioner kroner årlig. Vi har innført en særskilt kvinnebevilgning på 200 millioner kroner og vi vil legge fram en helhetlig handlingsplan den 8. mars i år. I fjor la vi fram en egen strategi for å sikre kvinner deltakelse i fredsprosesser og for å beskytte kvinner i krig.

4. Redusere barnedødeligheten med to tredeler

Norge har tatt en lederrolle i arbeidet mot dette målet, med statsministeren og utviklingsministeren i spissen. Det gis 500 millioner kroner årlig til vaksinering av barn gjennom Vaksinealliansen, i tillegg til 300 millioner kroner årlig til redusert barnedødelighet gjennom satsing på mødrehelse, forskning og styrking av nasjonale helsemyndigheter.

Det er igangsatt samarbeid med India om å sørge for halvering av barnedødelighet og fordobling av vaksineringsgrad i utvalgte regioner. Flere slike samarbeidsavtaler er planlagt, blant annet med Tanzania og Pakistan.

Norge har tatt en lederrolle i et samarbeid med m.a. WHO, Unicef og Gates-stiftelsen for å utvikle en internasjonal handlingsplan for å redde barneliv. Planen skal være klar til sommeren.

5. Redusere svangerskapsrelatert dødelighet med tre fjerdedeler

Innsatsen rettet mot redusert barnedødelighet inkluderer innsats for bedre mødrehelse, blant annet gjennom styrking av nasjonale helsemyndigheter.

Norge jobber internasjonalt for avkriminalisering av abort samt at kvinner skal sikrer kontroll over egen seksualitet. I dag dør tusenvis av kvinner av utrygge aborter.

6. Stoppe spredning av hiv/ aids, malaria og andre dødelige sykdommer

Norge har økt sitt årlige tilskudd til det Globale Fondet mot Aids, Tuberkulose og Malaria med 30 millioner kroner fra 2006 til 2007, og samler flere land for å starte påfylling av fondet i Oslo i mars i år.

Vi har videre gått inn med 140 millioner kroner til UNITAID som skal bidra til utvikling av nye og billigere aidsmedisiner, spesielt til barn.

Norge har opprettet et nytt nasjonalt hiv/aids-råd.

Norge har vært medstifter av det globale helsearbeiderinitiativet som skal sikre utviklingsland personell til sine helsetjenester.

7. Sikre miljømessig bærekraftig utvikling

Norge øker innsatsen for miljø og bærekraftig utvikling med 355 millioner kroner årlig og vi har økt energisatsingen med 270 millioner kroner årlig. Dette gir miljøvennlig energi og bidrar til mer miljøvennlig petroleumsforvaltning.

8. Bygge et globalt partnerskap for utvikling

Norge går sammen med flere store giverland og utviklingsland, og har også gått i bresjen for såkalte innovative finansieringsmekanismer for å øke verdens totale bistand betydelig, som UNITAID – for innkjøp av medisiner, Advanced Market Mechanism – forskuttering av bistandsmidler for å sikre utvikling av nye vaksiner, IFFIm (International Finance Facility for Immunisation) – sikre mer penger til vaksiner.

Norge har slettet gjelda fra den såkalte skipseksportskampanjen, til sammen ca 500 millioner kroner.

Norge har gitt støtte til ordningen Aid for Trade og vil åpne for større muligheter for utviklingsland til å handle med industrialiserte land.