Historisk arkiv

Trontalen:

Trontalen: Fortsatt politikk for fellesskap, verdiskaping og rettferdighet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Statsministerens kontor

– Regjeringen vil føre en politikk for arbeid til alle, mer kunnskap og bedre lokal velferd. Arbeidet for å unngå farlige menneskeskapte klimaendringer vil stå sentralt, sa Hans Majestet Kongen i sin tale til det 154. Storting ved dets åpning i dag.

–  Regjeringens politikk bygger på fellesskap, verdiskaping og rettferdighet. Regjeringen vil føre en politikk for arbeid til alle, mer kunnskap og bedre lokal velferd. Arbeidet for å unngå farlige menneskeskapte klimaendringer vil stå sentralt, sa Hans Majestet Kongen i sin tale til det 154. Storting ved dets åpning i dag. Trontalen gir uttrykk for hovedlinjene i regjeringens politikk for det kommende året.

Statsminister Stoltenberg overleverer Trontalen til Hans Majestet Kongen. Foto: Stortinget
Statsminister Stoltenberg overleverer Trontalen til Hans Majestet Kongen. Foto: Stortinget

- Regjeringens politikk skal reflektere og respektere mangfoldet, samtidig som den skal ta med seg grunnleggende verdier i kristen og humanistisk arv og tradisjon.

- Regjeringen vil slå ring om den norske samfunnsmodellen med aktivt folkestyre, høy yrkesdeltakelse, gode offentlige velferdsordninger for alle og et nært samarbeid mellom staten og partene i arbeidslivet.

Hele regjeringen er til stede ved den høytidelige åpningen av Stortinget. Etter at Kongen har lest trontalen, får Stortinget seg forelagt en melding om rikets tilstand. Utdrag av denne fremføres av ett av regjeringsmedlemmene, vanligvis den yngste statsråden, og ble i år lest av kunnskapsminister Bård Vegar Solhjell. Meldingen er en gjennomgang av regjeringens politikk det siste året, omtale av hva som er oppnådd, og viktige forslag som er lagt fram.