Historisk arkiv

ESA godkjenner Mongstad-finansiering

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Statsministerens kontor

Statens deltakelse i testsenteret for CO2-fangst på Mongstad ble i dag godkjent av EFTAs overvåkningsorgan (ESA). – Dette er et betydningsfullt skritt for ”månelandingen” og for å utvikle og teste ny CO2-håndteringsteknologi, sier statsminister Jens Stoltenberg.

Statens deltakelse i testsenteret for CO2-fangst på Mongstad ble i dag godkjent av EFTAs overvåkningsorgan (ESA).

– Dette betyr at vi kan fortsette arbeidet med testsenteret for CO2-fangst på Mongstad. Dette er et betydningsfullt skritt for ”månelandingen” og for å utvikle og teste ny CO2-håndteringsteknologi, sier statsminister Jens Stoltenberg.

Staten og Statoil inngikk i 2006 en avtale om å etablere verdens største fullskala CO2-renseanlegg ved det planlagte kraftvarmeverket på Mongstad. Første steg er å etablere et testsenter for CO2-fangst. Målet med testsenteret er å utvikle og teste ny CO2-håndteringsteknologi og bidra til bred anvendelse av slik teknologi. I neste steg, fra 2014, skal fullskala fangst, transport og lagring av CO2 være på plass.

– Testsenteret for CO2-fangst på Mongstad vil også få positiv betydning for spredning av teknologi. Mange land arbeider nå med å utvikle teknologier som kan redusere utslippene av CO2, og jeg har stor tro på at samarbeid internasjonalt også vil styrke norske aktørers konkurranseevne, sier Stoltenberg.

Olje- og energidepartementet har siden juli i fjor vært i kontakt med ESA for å få bekreftet at statens deltakelse ikke utgjør ulovlig statsstøtte. ESA har nå godkjent at staten kan bidra med finansieringen av opp til 80 prosent av kostnadene knyttet til testsenteret, i henhold til de avtaler som er inngått.

– Testsenteret for CO2-fangst legger grunnlaget for viktige deler av framtidens klimatiltak. Vi har som mål at industrielle parter tar del i denne teknologiutviklingen, slik at erfaring og kunnskap om CO2-fangst spres til nye brukere av slik teknologi, sier olje- og energiminister Terje Riis-Johansen.

I henhold til gjennomføringsavtalen mellom StatoilHydro og Olje- og energidepartementet av oktober 2006, vil StatoilHydro gå inn som medeier i testsenteret med 20 prosent, mens staten går inn med de resterende 80 prosent. Dersom flere industrielle selskaper deltar, vil imidlertid statens andel reduseres.

Vattenfall, Dong Energy, Shell og Hydro kom i juni 2007 med i samarbeidet om testsenteret på Mongstad. Dette samarbeidet gjelder frem til investeringsbeslutning, som er satt til 4. kvartal 2008.