Historisk arkiv

FN har opprettet et nytt menneskerettighetsråd

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

FNs generalforsamling vedtok 15. mars en historisk resolusjon som oppretter et nytt menneskerettighetsråd. Rådet skal erstatte FNs menneskerettighetskommisjon, som har vært utsatt for tiltagende kritikk for bl.a. å være lite effektivt og relevant. Opprettelsen av det nye rådet er et ledd i den pågående reformprosessen i FN.

Rådet skal erstatte FNs menneskerettighetskommisjon, som har vært utsatt for tiltagende kritikk for bl.a. å være lite effektivt og relevant. Opprettelsen av det nye rådet er et ledd i den pågående reformprosessen i FN.

Resolusjonen  ble vedtatt med 170 stemmer. USA, Israel, Palau og Marshall-øyene stemte mot. Hviterussland, Iran og Venezuela stemte avholdende. Resolusjonen er et kompromiss som ble vedtatt etter lange og vanskelige forhandlinger. Etableringen av menneskerettighetsrådet representerer imidlertid etter Norges mening en unik anledning til å forsterke FNs MR-innsats. Den virkelige testen består som alltid i landenes vilje til gjennomføring av dagens universelle menneskerettighetsstandarder.

Nærmere om det nye MR-rådet:

  • Rådet vil bestå av 47 medlemmer (MR-kommisjonen 53 medlemmer) og vil ha en høyere organisasjonsmessig status enn MR-kommisjonen (ved at det legges direkte under generalforsamlingen og ikke som et underorgan til FNs økonomiske og sosiale råd). Det åpnes for suspensjon for medlemmer av Rådet som har begått grove MR-overgrep.
  • MR-kommisjonen avholdt faste, årlige sesjoner på 6 uker. Det nye Rådet vil i tillegg til regulære møter (min. ti uker) også tre sammen etter behov. Dette gjør det mulig for Rådet å forholde seg mer adekvat til aktuelle MR-brudd og krisesituasjoner.
  • Det legges vekt på dialog og teknisk samarbeid, samtidig som mandatet til Rådet sikrer fortsatt både tematisk og landspesifikk behandling.

En annen viktig endring i forhold til MR-kommisjonen er at alle land nå skal undergis en landspesifikk gjennomgang i Rådet, gjennom såkalt ”Peer-Review”. Dette for å imøtegå tidligere kritikk om forskjellsbehandling og selektivitet i behandling av MR-situasjonen i enkeltland.