Historisk arkiv

UDs reisestøtteordning for musikk. Første tildelingsrunde 2010

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Kvelertak, BIT20 Ensemble, Susanne Sundfør, Serena Maneesh, Majorstuen og Ensemble Denada er noen av artistene som kan legge til midler på inntektssiden i sine turnébudsjetter for våren.

Første tildelingsrunde 2010
Tildelingene fra Utenriksdepartementets reisestøtteordning pr. 11 mars 2010 som forvaltes av MIC Norsk musikkinformasjon er nå klare, og vi har gleden av å presentere noen av artistene som har fått støtte i den første tildelingsrunden i 2010.

Serena Maneesh er snart klare med en oppfølger til sitt debutalbum og legger 17. mars ut på en lengre USA-turne som bl.a. inkluderer flere viktige showcaser på bransjefestivalen South By Southwest. Fra UDs reisestøtteordning får bandet 30 000 til promoteringsturneen.

Kvelertak skal spille support for Converge på en større Europa-turne i sommer – turnebudsjettet kan nå oppjusteres med 30 000 på inntektssida etter at komitéen for reisestøtteordningen har fordelt sine tildelinger.

Anført av den fantastiske låta The Brothel er Susanne Sundfør virkelig i medvind for tida. 15 mars kommer albumet med samme navn og som et ledd i utenlandspromoteringen spiller Susanne Sundfør i vår på bransjeeventene The Great Escape i Brighton og Spot i Århus. 20 000 kan plusses på reisebudsjettet.

I tillegg skal BIT20 Ensemble i mai gjøre en konsertrekke i Lodz, Polen og har av reisestøttekomiteen fått tildelt 20 000.

Ensemble Denada har de siste årene turnert mye i Europa, Midt-Østen og Asia. Senere i år legger bandet, som ledes av trombonist og komponist Helge Sunde, ut på en omfattende Europaturné som støttes med 20 000.

Majorstuen 2010. Foto: Geir Dokken

Majorstuen lanserte sitt siste album ”Skir” i januar i år og fortsetter promoteringen av dette på festivaler og eventer i Frankrike, Canada og UK senere i år og får tildelt 15 000 i reisestøtte.

Skaidi legger ut på turnéer i Russland og Ukraina i vår og får 20 000 av komitéen til dette.

Andre band, ensembler og utøvere som står foran en hektisk turnéperiode og som får et litt romsligere budsjett er blant andre Casiokids, Ungdomssymfonikerne, Ultralyd, Susanna & The Magical Orchestra, 1349, Noxagt, Kristin Asbjørnsen og Obliteration.

Nytt av året er at reisestøtten nå deles ut fire ganger i året. Tidligere har man operert med tre tildelingsrunder i året, men for å imøtekomme ønsker fra artister og utøvere som ofte må forholde seg til korte tidsfrister og hektiske turnéplaner er ordningen nå gjort mer fleksibel.

Resterende søknadsfrister i 2010 er: 1. juni (for prosjekter som starter etter 15. juni),  1. september (for prosjekter som starter etter 15. september) og 1. desember (for prosjekter som starter etter 15. desember).

Skal man dømme etter antall søknader som har kommet inn til reisestøtteordningen, har norske artister og utøvere aldri vært mer aktive på det internasjonale live-markedet. Hele 156 søknader om reisestøtte til norske band, artister og utøvere kom inn før fristen utløp. Konkurransen om midlene er hard - kun 64 artister og utøvere fikk sine søknader innvilget.

Totalt ble det søkt om hele 5.432.343 kroner fra reisestøtteordningen og det ble bevilget kr 795.500.

Prosjektstøtte til kultursamarbeid med land i sør
I kategorien prosjektstøtte til kultursamarbeid med land i sør (bistandsmidler) ble fem av i alt innkomne 18 prosjekter av komitéen vurdert som støtteverdige. Totalt ble det søkt om 1.180.150, og til de innvilgede søknadene ble det tildelt 280.000.

Av disse kan nevnes Kristin Groven Holmboe, Javid Afsari Rad og Rolf-Erik Nystrøms prosjekt ”Øst Møter Nord” som ble tildelt 30 000. I løpet av de siste to årene har Rumifestivalen i Oslo vært aksen i et spennende kulturutvekslingsprosjekt mellom Norge, Tadsjikistan og Iran. Rumifestivalen ved festivalsjef Amir Mirzai har som følge av dette tatt initiativet til å opprette et vennskapshus som en del av NORADs satsning Vennskap Nord/Sør med kulturarbeidere i Tadsjikistan. Prosjektet har bidratt til å opprette forbindelseslinjer og sette i gang et vitaltsamarbeid mellom norske og tadsjikiske musikere.

De langsiktige prosjektene til Førde Internasjonale Folkemusikkfestival og Tellef Kviftes prosjekt i Kenya er inne i sine tredje og avsluttende år og ble tildelt 100.000 hver. 

--------------

Fagutvalget for begge ordningene består av Claes Olsen, Erica Berthelsen, Ola K. Berge, Maja Ratkje og Svein Bjørkås (leder). Sverre Lunde og Jan Gerhard Lassen fra UD er observatører i utvalget.

For mer informasjon vedrørende MICs administrasjon av og tildeling av midler fra UDs reisestøtteordning for norske profesjonelle musikere og ordningen for prosjektstøtte til kultursamarbeid med land i sør kontakt :

MICs direktør Martin Revheim på martin@mic.no/tlf. 480 10 990 eller
administrasjonssjef Lisbeth Risnes på lisbeth@mic.no / tlf: 23 27 63 00
Fullstendige lister kan hentes opp på www.stikk.no og www.mic.no